Prezident Zeman v Soči povečeřel s olympioniky a pozval je na Hrad

Do ruského Soči dorazil český prezident Miloš Zeman. Společně se svým doprovodem stráví na olympijských hrách čtyři dny. Olympiádu využije i k politickým jednáním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman informoval, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem 17. ledna

Prezident Miloš Zeman informoval, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem 17. ledna | Zdroj: ČTK

Okamžitě po přistání v Soči zamířil prezident Zeman na večeři se současnými a bývalými českými olympioniky. Poradil jim, aby na hrách bojovali naplno a pozval je na Pražský hrad. Tam chce po skončení her přivítat celou českou olympijskou výpravu.

V dalších dnech prezidenta čekají pracovní schůzky. V plánu má jednání s čínským prezidentem a zúčastní se také slavnostní recepce, kterou pořádá hostitel Vladimír Putin.

O víkendu Miloš Zeman otevře v Soči Český dům. V něm pak požehná českým sportovcům kardinál Dominik Duka. Z olympijských sportů si prezident Zeman vybral rychlobruslení, fandit bude v neděli Martině Sáblíkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě prezidenta Zemana do Soči mluvili ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček a senátor Jaromír Štětina

„Hlavní smyslem cesty pana prezidenta je podpořit naše sportovce, aby řádně reprezentovali Českou republiku a ukázat jim, že na ně země myslí. Je to i uznání pořadatelům za vše, co tady investovali do vybudování nových areálů,“ řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Řada předních politiků přitom pozvání do Soči odmítla, včetně prezidentů Německa, Francie nebo Polska. Jejich absence se dává do souvislosti s kritikou, která provází nový ruský zákon proti propagaci homosexuálních vztahů.

„Pan prezident se k tomu postavil úplně stejně jako třeba nizozemský král, japonský premiér nebo generální guvernér Kanady a další státníci. Vždy si můžete vybrat svojí skupinu, která nepřijela a skupinu, která přijela,“ obhajuje přítomnost českého prezidenta Kmoníček.

Naopak senátor Jaromír Štětina s účastí českých politiků nesouhlasí. Zákon týkající se homosexuálů přitom podle něj není tím hlavním, proč by měli politici olympiádu bojkotovat.

„Hlavním důvodem je masové porušování lidských práv. Za posledních 25 let zabila ruská armáda na Kavkaze 100 tisíc civilních obyvatel, okupovala část suverénní Gruzie, v Rusku se vraždí obránci lidských práv a novináři. Pokud tam náš prezident jede, tak tím vlastně pokrývá vytvoření velké potěmkinovské vesnice, kterou z toho Vladimír Putin udělal,“ tvrdí senátor Štětina.

Igor Maňour, Petr Vavrouška, Petr Dudek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme