Mnozí provozovatelé jesenických skiparků jsou zklamaní. O jarních prázdninách čekali větší zájem

Bruntálská strana Jeseníků každoročně čelí největšímu náporu lyžařů během jarních prázdnin na Olomoucku a Opavsku. Letošní rok ale většinu provozovatelů skiparků z hlediska tržeb zklamal, čekali větší zájem. Přesto se najdou střediska, kde jsou spokojeni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžaři

lyžaři | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Už během týdne se díky jarním prázdninám zaplnily svahy ve Filipovicích. Často je tam slyšet i polština.

„Momentálně má prázdniny Wroclaw, takže zrovna tento týden jesenických prázdnin máme návštěvnost celkem slušnou,“ vysvětluje provozovatel skiparku Miroslav Páral.

Lyžaři se prohánějí po červené i modré sjezdovce, zasněžený je také dětský park. Průměrná výška technického sněhu na svazích je půl metru. Celý týden se ve Filipovicích pohybovala teplota kolem nuly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Švubová

„Jediné, co nás trápilo, byl vítr. Naštěstí nám na sjezdovkách většina sněhu zůstala, takže si myslím, že do dalších dnů je sjezdovka ve velmi dobrém stavu,“ dodává Páral.

Malí lyžaři se mohou těšit i na dětské olympijské hry. „Protože sezóna se nám velmi zkrátila, chtěli jsme každý víkend vymyslet nějaké akce pro děti. Mimo plánované akce budou každý víkend probíhat nějaké soutěže dětí, budou to spíš závody nebo soutěže pro ty nejmenší, to znamená různé soutěže na přesnost, stavění sněhuláků, skákání v pytlích a další,“ přibližuje provozovatel.

Závody na profesionálnější úrovni nabídne v sobotu i areál Annaberg v Andělské Hoře. Své síly tam poměří nadané děti z celé Moravy.

Špatné zprávy pro běžkaře

„Jde o závod Madeja Cup, jede se v obřím slalomu. Kategorie malých dětí od 6 do 12 let, je to takzvaná předžákovská kategorie. Je to seriál šesti závodů. Jeden z těchto závodů se právě odehrává u nás ve středisku,“ vysvětluje Petr Drápal.

Ten provozuje také areál v sousední Suché Rudné. Sám jezdí v rolbě a upravuje sjezdovky. Má tedy aktuální informace o sněhových podmínkách.

„Technický sníh, bez ploten, sjezdovky v perfektní kondici. V Suché Rudné máme od 40 do 80 centimetrů technického sněhu a na Andělské Hoře máme zhruba od 60 do 100 – 120 centimetrů. Přírodní sníh prakticky neexistuje,“ shrnuje.

Hůře jsou na tom běžkaři. Jediná sjízdná trasa je mezi Ovčárnou a Švýcárnou. Udržuje se i pár kilometrů v okolí chaty Alfrédky. Silný vítr je ale v posledních dnech vyfoukal, a tak jsou docela zledovatělé.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme