Břidlicový plyn se v Královéhradeckém kraji těžit nebude, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí zastavilo řízení o možnosti těžit na východě Čech břidlicový plyn. Těžařská společnost mu nedodala potřebné podklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Ruhrfisch

Těžaři původně uvažovali o průzkumných vrtech v okolí téměř 50 měst a obcí. Proti těžbě břidlicového plynu proto na Náchodsku a Trutnovsku protestovali jak zástupci dotčených míst, tak i obyčejní lidé.

Ministerstvo životního prostředí na podzim řízení o průzkumných vrtech zastavilo a vyzvalo těžařskou společnost k doplnění informací.

Firma podklady nedodala, a ministerstvo proto řízení zastavilo. Pokud by těžaři měli opět zájem zahájit průzkum, musí o povolení zažádat znovu.

Břidlicový plyn se těží metodou takzvaného frakování neboli hydraulického štěpení. Do hlubin země se vhání pod velkým tlakem štěpící kapalina obsahující chemikálie, která břidlici rozruší, a pak je plyn možné odčerpat.

Právě chemikálií se bojí odpůrci metody, k dalším argumentům patří také hlučnost vrtů a časté úniky skleníkového plynu metanu.

Těžba břidlicového plynu je složitá a energeticky náročná, protože jeho ložiska jsou obvykle hlouběji než zásoby zemního plynu.

Grafické schéma způsobu těžby břidlicového plynu, včetně nalezišť v Česku | Foto: ČTK

Václav Plecháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme