Do Prahy přijíždí studenti z Dánska a Švédska, slibují návštěvu bez problémů

První dánští a švédští studenti zaplnili v noci na dnešek bary u Václavského a Staroměstského náměstí. Do Prahy dorazili dřív než organizované skupinky Seveřanů, které mají přicestovat během dnešního dopoledne. Po loňských výtržnostech, kdy ničili hotelové pokoje, ovšem slibují, že nebudou dělat problémy. Tentokrát na ně dohlédnou učitelé a rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahovali kvůli konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v pražské Sokolské ulici

Policisté zasahovali kvůli konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v pražské Sokolské ulici | Zdroj: ČTK

V pohotovosti bude po celou dobu jejich návštěvy také policie. Dánská ambasáda se navíc zaručila, že letos jejich mladí turisté žádné větší problémy nezpůsobí. První organizované skupinky dánských studentů mají podle policistů přijet ráno a dopoledne.

„Dánští turisté by měli přijet do Prahy v rozmezí od osmé hodiny ranní do jedenácté dopolední a v metropoli se v několika turnusech zdrží do 19. února," řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na příjezd mladých Dánů se pečlivě připravila i policie. Jak konkrétně, přiblížil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan

Zdržovat by se podle něj měli v barech v centru Prahy. „Máme informace, že by měly být pro ně připraveny podniky kolem Václavského a Staroměstského náměstí a v Dlouhé ulici. Jsme v úzké spolupráci s provozovateli barů a k celé situaci bychom chtěli prioritně přistoupit především preventivně," dodal mluvčí.

Připomněl také, že do Prahy už v pátek přicestovali čtxři dánští policisté, kteří se budou přímo podílet na preventivních opatřeních.

„V případě, že by došlo k jakékoli kolizi nebo narušení veřejného pořádku, budou nám tito kolegové z Dánska pomáhat. Například po nějakém zadržení budeme dánské studenty předávat přímo těmto policistům do jejich kompetence,“ přiblížil spolupráci.

Majitelé barů v centru Prahy se obavami příliš netrápí, většinou se spíše těší na vyšší tržby. „Je to větší množství lidí, tak se nějaké problémy vždycky vyskytnou, ale jsme v kontaktu s policií Prahy 1," říká provozovatel jednoho z podniků ve Vodičkově ulici. Místo už si u něj rezervovalo asi dva tisíce hostů ze severu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na příjezd dánských a švédských turistů sledovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Obezřetnější jsou ale pražští hoteliéři. Někteří sice Dánům poskytnou ubytování znovu, jiným ale loňské problémy stačily.

Neubytuje je například hotel ve Vršovicích, kde skupinky opilých turistů poničily vybavení desítek pokojů. Výtržnosti už nechtějí riskovat ani v hotelu v Sokolské ulici, odkud Dány minulý rok vyprovázela policie.

Dánský velvyslanec v Praze Christian Hoppe obavy chápe. Věří ale, že se situace z loňského února opakovat nebude: „Měli jsme velkou konferenci v Kodani a shodli jsme se, že hlavně rodiče musí s dětmi mluvit o tom, jak se mají chovat. Jednali jsme také s cestovními kancelářemi a řekněme, že se zlepšily."

Klidný průběh návštěvy dánských a letos také švédských studentů očekává i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09. Uklidnilo jej, že studenti tentokrát budou pod dozorem svých rodičů nebo učitelů.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme