Předci Saint-Exupéryho vlastnili vinohrad v Bordeaux. Antoine měl radši vína z údolí Rhony

Autor Malého prince, Antoine de Saint-Exupéry, byl z vinařské rodiny. V Bordeaux je po jeho předcích dokonce pojmenované jedno vinařství, které vlastnili. Mezi dobrým červeným vínem a Exupéryho fantazií se ale spojitost dá hledat jen těžko. Známý spisovatel měl sice víno rád, na zámku, který vlastnil jeho dědeček, prý ale nikdy nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry | Foto: public domain

Château Malescot Saint-Exupéry najdete ve vyhlášeném městečku Margaux. Jeho majitelem je Jean-Luc Zuger, který spojení se slavným spisovatelem okamžitě potvrdí.

Majitelem zámku byl v 19. století pradědeček Saint-Exupéryho, Jean-Baptiste, který byl také starostou Margaux. Měl však trochu rozhazovačnou ženu, která nadělala dluhy, proto musel zámek prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Château Malescot Saint-Exupéry natáčel zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

„Z Bordeaux pochází i dědeček Saint-Exupéryho, ale nikdy nebylo potvrzeno, že by samotný Antoine zavítal na svůj zámek. Žil v jiné části Francie,“ říká majitel Château Malescot Saint-Exupéry.

Jeho víno by spisovateli chutnalo, není tolik určeno k zrání, pije se mladé. Nebo přesněji pije se dříve než je pro velká vína z Bordeaux typické.

„Zvyky se mění, dnes mají lidé rádi lehčí vína, nevyžadují nutně zralá, deset, dvacet let, a také mnoho lidí nemá sklepy na to, aby si víno koupili a čekali na optimální dobu, kdy je doporučené láhev otevřít,“ podotýká Jean-Luc Zuger a připomíná jeden velký paradox.

„Samotný Saint-Exupéry, bez ohledu na své vinařské kořeny, Bordeaux tolik nemusel.
Měl rád víno, ale dával přednost tomu z údolí Rhony,“ dodává Jean-Luc.

Víno, které patří v Bordeaux k vyhlášeným a které se jmenuje po předcích slavného spisovatele můžete ochutnat příští týden na Pražském hradě v rámci akce Audience Grand Cru Classé.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme