Ojedinělý sklářský skanzen v Tasicích na Havlíčkobrodsku bude národní kulturní památkou

Historická sklárna v Tasicích na Havlíčkobrodsku se stane národní kulturní památkou. Skanzen, ve kterém se odehrával příběh seriálového hrdiny Jakuba Skláře, tak bude mít větší šanci na kompletní opravu. Zrezivělá krása ji nutně potřebuje - starými objekty se prohání vítr a střecha už drží jen na dobré slovo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobky ze sklárny v Tasicích

Výrobky ze sklárny v Tasicích | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Jako první bychom potřebovali předělat celou střechu, protože ta je tady dělaná z malých dílů. A už máme slíbeno od památkářů, že bychom ji mohli předělat, abychom tam dali velké kusy plechů. Z toho důvodu, aby ji vítr neodnášel,“ popisuje provozovatel skanzenu Vlastislav Tvrdík.

Plánuje začít od střechy, až pak se může pokračovat s další obnovou uvnitř: „Teď jsme vešli do samotné hutě, kde je ta desetipánová pec, která je jedinečná, protože je jediná v Evropě.“

„Tady se natáčel seriál Synové a dcery Jakuba Skláře. Pan Munzar se sem jezdil pět šest měsíců před natáčením učit foukat. Dokázal si pak vyrobit i půllitry s uchem,“ vzpomíná Vlastislav Tvrdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

V historické sklárně v Tasicích natáčela redaktorka Hana Mikulincová

Sklárna Huť Jakub začala fungovat v roce 1796 a je nejstarším dochovaným objektem svého druhu ve střední Evropě. Sklo odsud najdeme dodnes po celém světě:

„Krásné české sklo se expedovalo například do indických paláců, do Severní Ameriky. Vrací se nám sem turisté, prapotomci Čechů, kteří emigrovali v těch prvních vlnách do Ameriky, a mají krásná těžítka z tasické huti,“ vypráví průvodkyně Marie Milichovská. A návštěvnost je podle ní čím dál lepší.

„Jsme za to velmi rádi, že se nám sem vrací české rodiny a že se zároveň opět zvedá i návštěvnost z ciziny - Holandska, Belgie, Dánska, Austrálie, ruští návštěvníci a samozřejmě Amerika.“

Otevřeno tam mají otevřeno v každou roční dobu a v malé prodejně lze koupit tradiční české sklo.

průvodkyně Marie Milichovská u pece, kde se odehrával příběh Jakuba Skláře | Foto: Hana Mikulincová

Zvětšit mapu

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme