V Libereckém kraji přibylo nezaměstnaných. Nejhůř se hledá práce na Českolipsku

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v lednu o tři desetiny procenta na 8,8 procent. Nejhorší je situace na Českolipsku, kde je bez práce téměř 10 procent obyvatel. Zaměstnání hledalo na konci ledna na Liberecku více než 26 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Přes výrazný nárůst nezaměstnanosti ale není letošní leden v Libereckém kraji rekordní. V lednu 2010 byla nezaměstnanost v kraji ještě vyšší.

Nejhůř se hledá práce na Českolipsku. Na jedno pracovní místo tam připadá téměř 20 uchazečů. Jen nepatrně lepší je situace na Jablonecku, kde je v rámci kraje nejméně lidí bez práce.

Nezaměstnanost v Česku dosáhla nového maxima, bez práce je 630 tisíc lidí

Číst článek

Český trh práce prochází nejhorším obdobím v historii. Podíl lidí bez práce v lednu dosáhl rekordního čísla 629 274. Míra nezaměstnanosti se podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila na 8,6 procenta.

V lednu na úřadech práce přibylo 80 tisíc lidí. Důvody ale nejsou překvapivé, nezaměstnanost v lednu roste pravidelně.

„Ukončení pracovního poměru je zpravidla plánováno na konec roku a ti lidé dorazí na úřady práce až v lednu. A potom je tam nárůst nezaměstnanosti nakumulovaný za minulý rok, který nebyl příznivý. Takže když dáme dohromady tyto dva efekty, docházíme k historicky rekordnímu počtu nezaměstnaných,“ vysvětluje ekonom Daniel Münich.

Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi škol.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme