Novou korunku pro sochu Panny Marie v Olešnici na Moravě požehná papež František

Deset let čekali olešničtí farníci na novou korunku pro jejich sochu Panny Marie. Díky tomu, že čeští biskupové chystají do Vatikánu, posvětí už ve středu přímo hlava katolické církve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2014-02-11 korunka PM olesnice BR.jpg

2014-02-11 korunka PM olesnice BR.jpg | Foto: Římskokatolická farnost Olešnice na Moravě

„Díváme se na korunku Panny Marie, kterou jsme nechali vyrobit podle staré korunky, ale zadání bylo takové, aby neopisovala jenom starou korunku, ale měla v sobě také určitý prvek, který by byl třeba i moderní,“ popisuje dokončené umělecké dílo farář Pavel Lazárek.

Její základ tvoří stočený železný prut, který se postupně zužuje. Na jeho nejtenčím konci je trojboký kámen jako symbol nejsvětější Trojice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korunce pro sochu Panny Marie, kterou požehná papež František, natáčela reportérka Martina Pelcová

Olešničtí farníci si už hotovou korunku mohli prohlédnout. Sami na ní přispívali a báli se, aby nebyla moc moderní.

„Začal jsem dostávat různé obálky, kde bylo napsáno ‚Na korunku Panny Marie‘ nebo ‚Modlíme se, aby korunka nebyla příliš moderní‘,“ říká farář.

S výsledkem je spokojený stejně jako Eliška Kánská, která korunku přinesla přímo od kováře Petra Cacha, který ji pro olešnickou farnost vyrobil.

„Mně se líbí hlavě symbolika kamene jako nejsvětější Trojice, protože na Pannu Marii párkrát za den zasvítí slunce přes okno a ten kamínek se hezky rozzáří,“ popisuje novou korunku Kanská.

Socha Panny Marie stojí na bočním oltáři, je novodobý, ze 20. století. Autory všech oltářů v kostele jsou bratři Kotrbové z Brna.

„Můžeme vidět Paní Marii, která stojí na zeměkouli s půlměsícem pod nohami, šlape po hadu. Za ní pozorujeme paprsky. Když svítí během dne slunce, tak si s tím oltářem hraje,“ popisuje farář. Doufá, že podobně budou paprsky slunce zdobit i novou korunku.

Nová korunka pro sochu Panny Marie v kostele sv. Vavřince v Olešnici na Moravě | Foto: Česká biskupská konference

Ze sochy sňal starou korunku předchůdce faráře Lazárka. Kvůli opravám kostela a dalším povinnostem se ale ke zhotovení nové už nedostal.

Nynější farář plánoval nechat korunku vyrobit do konce tohoto roku. Nečekaná nabídka ale celou akci urychlila.

„Vydali jsme se do Kunštátu, byl tam na návštěvě pan kardinál Dominik Duka,“ vysvětluje olešnický farář.

„A on říkal: ‚Nechte si korunku požehnat papežem! Já pojedu do Říma, a papež by měl žehnat korunky k Palladiu země české, takže jestli chcete, tak se přidejte‘,“ dodává. Palladium je kovový reliéf Panny Marie ze staroboleslavského poutního chrámu.

Papež by měl korunku pro olešnickou Pannu Marii požehnat ve středu. Samotná korunovace sochy je plánovaná na závěr roku.


Zvětšit mapu

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme