Řeku Úhlavu čeká další monitoring pesticidů. Do vody se dostanou z polí

Před dvěma roky nastal v Plzni poprask. Městem se šířila zpráva, že z kohoutků teče závadná voda plná pesticidů. Nebylo to tak. Přestože v řece Úhlavě, která je jediným zdrojem pitné vody pro Plzeň, pesticidy jsou, přes plzeňskou vodárnu se Plzeňanům do skleniček nedostanou. Voda je kvalitní a vhodná i pro kojence. Nicméně i tak začalo velké sledování Úhlavy za stovky tisíc korun. A letos by mělo pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Berounka

Řeka Berounka | Foto: Petr Kološ

Rozsáhlé měření zajišťuje Povodí Vltavy. To sleduje nejen samotnou Úhlavu, ale hlavně její přítoky. A jak říká Václav Tajč, vedoucí vodohospodářské laboratoře, právě potoky a potůčky do řeky pesticidy přinášejí.

„Obecně v řece je koncentrace nižší než na jednotlivých jejích přítocích. V rámci loňského monitoringu bylo v povodí vymezeno osm lokalit, kde jsou koncentrace pesticidů velmi vysoké,“ popisuje Tajč a pokračuje:

„Jsou to v podstatě všechny hlavní přítoky Úhlavy. V řece pak dojde k nějakému naředění a výsledná koncentrace je samozřejmě nižší, než byla v tom původním malém přítoku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O monitoringu pesticidů v řece Úhlavě informovala reportérka Jana Kosová

Jeden z přítoků - Lukavický potok - dokonce vodohospodáři nazývají vředem v povodí Úhlavy. Koncentrace pesticidů má pravidelně nejvyšší. A jak se vlastně tyto látky do vody dostávají? Z polí. Hlavně z těch, která jsou osetá kukuřicí nebo řepkou.

Právě při pěstování těchto plodin se pesticidy nejvíce používají. A takových polí není málo, protože takzvané energetické plodiny jsou štědře dotované. Pak stačí, když pořádně zaprší, a hodnoty jdou nahoru.

„Po dešti vždycky. Pokud je krátce před deštěm aplikována nějaká ochranná látka, tak se hodnoty zvyšují skoro vždy. A pokud je k tomu pole nestandardně umístěno na svahu nebo obhospodařováno tak, že snadněji voda stéká a pole eroduje, tak jsou ty hodnoty až extrémní,“ tvrdí Tajč.

Když voda doputuje do Vodárny Plzeň, je k pití nevhodná. Ovšem vodárna má technologie, které ji tak důkladně očistí, že je naprosto nezávadná a kvalitní. Navíc začala velká rekonstrukce úpravny vody, po které se problém vyřeší definitivně.

Voda v plzeňské síti je kvalitní

„V současné době už používáme technologii granulovaného aktivního uhlí, o které především tato rekonstrukce je. Nicméně momentálně touto technologií projde pouze asi 50 procent veškeré vody, kterou vyrábíme. Po této rekonstrukci by to měla být veškerá produkovaná voda,“ říká mluvčí Vodárny Kateřina Chmelíčková.

Přestože má Plzeň na limity pesticidů ve vodě od hygieniků výjimku, v podstatě ji ani nepotřebuje.

„Pokud už ojediněle docházelo k překročení limitů, tak jsme se stále pohybovali na hranici limitů vyhlášky. A hluboko pod povolenou výjimkou. Pokud jde o kvalitu vody v Plzni, není důvod se čehokoli obávat,“ ujišťuje Chmelíčková.

V roce 2013 sledovali vodohospodáři přítoky Úhlavy na 26 místech. Všechny úseky s výjimkou Příchovického potoka ukázaly nadlimitní výskyt pesticidů ve větší či menší míře.

Na letošním monitoringu pesticidů v Úhlavě by se mělo podílet půlmilionem korun Povodí Vltavy a po zhruba dvou stech tisících přispěje Vodárna Plzeň, město Plzeň a Plzeňský kraj.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme