Zámek v Litomyšli zpřístupní vozíčkářům i expozici v patře, koupil speciální schodolez

Litomyšlský zámek, památka UNESCO, se letos více otevírá lidem upoutaným na invalidní vozík. Dosud si mohli prohlédnout pouze přízemí zámku s barokním divadélkem a zámecké komnaty a sály v prvním patře si museli kvůli schodištím nechat ujít. Na konci března to už ale bude jinak. Zámek totiž zahájí sezónu s novým zařízením, speciálním schodolezem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Litomyšli

Zámek v Litomyšli | Foto: Václav Žmolík

„Jsme velmi rádi, že se nám podařil tento speciální pásový schodolez pro zámek v Litomyšli zakoupit. A to díky darům soukromých dárců, dotacím z města Litomyšl a také částečně z finančních prostředků zámku,“ říká kastelánka litomyšlského zámku Zdeňka Kalová.

„Je to totiž velmi nákladná záležitost, koupě se počítá ve stotisících korun,“ upřesňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámek v Litomyšli si letos poprvé užijí i vozíčkáři, díky novému zařízení uvidí i expozici v patře. Natáčela tam redaktorka Tereza Brázdová

Největším problémem bylo podle kastelánky přizpůsobit schodolez různým schodištím v litomyšlském zámku. Většina pomůcek pro hendikepované je totiž vyráběna na standardizované moderní schodiště.

„Což ovšem tady není. Jednak tady máme jezdecké velké schodiště, pak nepravidelné renesanční schody. Proto byl speciální schodolez vyráběn v Itálii, má pás, který zvládne i jednotlivé nerovnosti a různou velikost schodů,“ popisuje zařízení. „Firma nám dodala i invalidní vozík, který je součástí zařízení, se speciálními světlými gumami, aby nebyly poškozeny podlahy,“ doplňuje.

Díky novému schodolezu se tak podle Kalové dostanou hendikepovaní návštěvníci do všech expozic. „Tedy do zámeckého divadla a do prvního patra, které je kromě nějakých drobných prahů už bezbariérové. Takže mohou shlédnout celou prohlídku zámku, která trvá víc než hodinu a půl,“ vysvětluje.

Jedna z místností na zámku v Litomyšli | Foto: Václav Žmolík

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme