USA a Francie se sbližují. Obama pojede na oslavy výročí vylodění v Normandii

Aféra s odposlechy nepoznamenala vzájemné vztahy mezi Spojenými státy a Francií. Po schůzce ve Washingtonu to potvrdili prezidenti obou zemí. Barack Obama a Francois Hollande chtějí úzce spolupracovat při řešení krize v Sýrii i v otázkách sporného íránského jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Francois Hollande

Barack Obama a Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Kvůli hrozbě terorismu se odposlechům nedá vyhnout, prohlásil Barack Obama.

Jeho francouzský protějšek potvrdil, že všechny otázky spojené s touto aférou jsou vyřešeny a oba prezidenti si i nadále důvěřují.

Obama i Hollande jsou pro zavedení zóny volného obchodu mezi Evropskou Unií a Spojenými státy a pro rozšíření obchodní spolupráce.

Americký prezident také potvrdil, že přijede osobně do Normandie u příležitosti 70. výročí vylodění spojenců. Zúčastní se vzpomínkových akcí a navštíví i hřbitov amerických vojáků v Colleville-sur-Mer.

Společná tisková konference Baracka Obamy a Francoise Hollanda v Bílém domě | Foto: Reuters

Francois Hollande je na první státní návštěvě hlavy francouzského státu v USA za posledních 18 let. Na otázku novinářů, jestli Paříž po dnešku nahradila Londýn coby nejbližšího partnera Washingtonu, odpověděl Obama s úsměvem.

„Já mám dvě dcery, obě jsou nádherné a úžasné a nikdy bych mezi nimi nevolil. A podobně to mám se svými skvělými evropskými partnery, kteří mají každý své osobité kouzlo,“ řekl americký prezident.

Podle Obamy je Paříž nyní silným partnerem Ameriky, což podle něj bylo ještě před deseti lety nepředstavitelné. Narážel na trpkou roztržku v roce 2003 kolem americké invaze Iráku za Obamova předchůdce George Bushe.

Jan Šmíd, Silvie Třeslínová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme