Lidé si kvůli hokeji v Soči berou dovolenou, turnaj může ovlivnit ekonomiku

Začínající olympijský turnaj v ledním hokeji patří mezi nejsledovanější sporty v Soči. Zápasy přilákají miliony diváků po celém světě. A pokud se hraje v pracovní době, může se to projevit i na pracovním výkonu. Někteří fanoušci si kvůli fandění dokonce berou v práci volno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bolšoj Ice Dome se bude hrát hokejový olympijský turnaj

V Bolšoj Ice Dome se bude hrát hokejový olympijský turnaj | Zdroj: Reuters

V Soči se bude většina utkání v základní skupině hrát během dopoledne našeho času. V případě, že by se na turnaj a celou olympiádu dívaly denně miliony lidí, kteří by nechodili do práce, pak by to podle analytiků mělo negativní dopad na ekonomiku.

Firmy v takovém případě vyrábějí méně, podniky navíc musejí zaměstnancům uplatnit náhrady za dovolenou. V minulosti třeba ovlivnil pracovní výkonnost lidí hokejový turnaj v Naganu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv může mít olympijský turnaj v hokeji na ekonomiku zjišťoval Jan Beneš

Jde o stejný efekt jako u státních svátků. Podle některých odborníků obecně platí, že za jeden sváteční den, kdy podniky nebudou vyrábět, klesne hrubý domácí produkt 0,4 procenta.

Na druhé straně mohou z dovolených mnoha lidí těžit restaurace. Některé z nich třeba kvůli olympiádě připravují zázemí pro fanoušky. Počítají s větší návštěvností a tedy i tržbami. Týká se to hlavně sportbarů.

„Jsou to různé sportovní bary, pivnice. Mohli jsme i v minulosti vidět upoutávky přijďte se podívat na fotbal nebo hokej do naší do restaurace,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Magnet pro sázkaře

Lední hokej na olympiádě je magnetem i pro sázkaře. Překonává dokonce biatlon a rychlobruslení, tedy disciplíny, ve kterých čeští sportovci získali medaile.

„Hokej by sám o sobě mohl tvořit až polovinu z celkového objemu sázek na hry v Soči. My už teď evidujeme sázky za necelých 20 milionů. Předpokládáme, že hry budou z pohledu zájmu sázkařů rekordní. Tržby by se mohly vyšplhat až na 300 milionů korun,“ odhaduje mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain.

Zájem sázkařů o hokejový turnaj potvrzuje i mediální zástupkyně společnosti Chance Karolína Stonjeková. „Odhadovali jsme, že až 60 procent veškerých sázek, které budou prosázeny v rámci zimní olympiády, půjde právě na hokej. Hokej nemá konkurenta.“

Celkové náběry peněz ve společnosti Chance se v rámci her v Soči zatím blíží k pěti milionům korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme