Japonský skladatel se omluvil fanouškům, hudbu za něj skládal někdo jiný

V zemi vycházejícího slunce vypukl skandál kolem takzvaného japonského Beethovena. Oblíbený hluchý skladatel potvrdil, že trochu slyší. Vyšlo také najevo, že autorem jeho skladeb je univerzitní profesor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noty

Noty | Foto: stock exchange

Padesátiletý Mamoru Samuragoči měl přezdívku japonský Beethoven a nálepku génia. Oblíbený autor ale po skoro 20 letech přiznal, že hudbu za něj skládal univerzitní profesor Takaši Niigaki.

Podvod vyšel najevo poté, co si Samuragočiho hudbu vybral japonský krasobruslař Daisuke Takahaši. Profesor Niigaki se neudržel a řekl médiím, jak se věci ve skutečnosti mají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonského skladatele a jeho dílo přiblížil japanolog Petr Holý

Japonský skladatel se fanouškům omluvil. „Japonská veřejnost pociťuje velké rozčarování a trpkost. K něčemu podobného dochází poprvé v historii hudební kompozice v této zemi,“ popsal atmosféru japanolog Petr Holý.

Samuragóči se proslavil mimo jiné symfonií číslo 1 Hirošima připomínající památku obětí atomové bomby, kterou dokončil v roce 2003.

„Tato monumentální skladba, která byla premiérovaná během setkání G8 v roce 2008 v Hirošimě, se stala opravdu velmi známou a vynesla hluchého skladatele Samuragóčiho do nebes,“ uvedl Holý. Autorem skladby byl ale i v tomto případě profesor Takaši Niigaki.

Poté, co zpráva proběhla japonskými médii, lidé skoupili cédéčka se Samuragóčiho hudbou před tím, než byla stažena z obchodů.

Helena Berková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme