Italský premiér Enrico Letta podal demisi, nahradit by ho mohl Matteo Renzi

Italský premiér Enrico Letta po deseti měsících v čele křehké vládní koalice odstoupil. I když se mu podařilo ustát pokus Silvia Berlusconiho o svržení vlády, Letta nedokázal dostatečně rychle prosazovat potřebné ekonomické reformy. Tlak na odstoupení premiéra se proto v posledních dnech vystupňoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Enrico Letta promluvil v Senátu

Italský premiér Enrico Letta promluvil v Senátu | Zdroj: ČTK

Oficiálně Letta předá svou rezignaci prezidentovi Giorgiu Napolitanovi zítra, který s velkou pravděpodobností pověří sestavením nové vlády reformního lídra Demokratické strany Mattea Renziho. Toho do funkce premiéra doporučilo vedení strany.

Podle spekulací by Renzi dokázal zformovat novou vládu řádech několika dní. Vypsání nových voleb se prezident Napolitano brání hlavně proto, že je současný parlament uprostřed projednávání nového volebního zákona, který by měl vyřešit dlouhodobou politickou nestabilitu v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se odchod italského premiéra dotkne celé Evropské unie, vysvětloval ve Stalo se dnes Radiožurnálu bruselský zpravodaj Ondřej Houska

Matteo Renzi, který byl do čela Demokratické strany zvolen loni v prosinci, Lettovi vyčítal nedostatečné prosazování ekonomických reforem, které jsou klíčové pro zemi pomalu se vzpamatovávající z ekonomické krize.

Trhy zatím na nejnovější vývoj v Itálii nijak výrazně nereagují. Země dnes i po oznámení rezignace premiéra prodala své dluhopisy za nejnižší úrok v historii. Na druhou stranu pokud by nástupci Enrica Letty nedokázali přijít s reformami nutnými pro ekonomický růst, může se dluhová krize opět prohloubit.

Nejpalčivějšími problémy Itálie představují obrovské zdanění práce, které vysává peníze z podniků i z peněženek běžných občanů, a velmi rigidní trh práce. Panuje všeobecná shoda na tom, že Matteo Renzi je z hlediska reforem největší nadějí, zatím ale žádný konkrétní ekonomický program nepředložil.

ČRo, Silvie Třeslínová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme