Oprava třídy Míru v Pardubicích začne už v březnu, jednoduchá nebude

Rekonstrukce pardubické třídy Míru nebude jednoduchá. Radnice i občané o ní diskutují už desítky let, až nyní se ale podařilo začít s realizací. Město už podepsalo smlouvu s dodavatelem, oprava začne v březnu. Ulice se změní v částečnou pěší zónu se zachováním provozu trolejbusů. Bude také nutné vyměnit inženýrské sítě uložené pod zemí, včetně kanalizačních přípojek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce osvětlení na třídě Míru

Rekonstrukce osvětlení na třídě Míru | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Náročné bylo připravit i harmonogram prací v souvislosti s provozovnami na třídě Míru.

„I tuto záležitost jsme řešili s dotčenými, tedy co se týká zásobování a dopravní obslužnosti. My musíme zabezpečit přístup do jednotlivých domů. A samozřejmě tam musí být možný průjezd hasičů a sanitek,“ říká primátorka Štěpánka Fraňková.

Cestující v pardubické městské hromadné dopravě se musí připravit na změny jízdních řádů některých linek. Trolejbusy budou jezdit přes Sukovu třídu spolu s linkami, které tudy už trasu mají. Denně jich bude 1100.

„Je to otázka kapacity jednotlivých nástupních hran, protože ve špičce se objeví za hodinu 65 spojů, což je každých padesát vteřin odjezd spoje MHD, takže to bude náročné na koordinaci. Bude to náročné i pro cestující, aby se orientovali v mnoha spojích,“ popisuje budoucí situaci ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Liberecká firma Syner převezme staveniště 24. února, samotné práce začnou začátkem března. Rekonstrukce rozhodně jednoduchá nebude, upozorňuje náměstek primátorky Jindřich Tauber:

Trolejbusy pardubické MHD | Foto: Honza Ptáček

„Pod zemí na třídě Míru je vše, co byste si dokázali představit – kanalizace, plyn, elektrika, různé optické kabely. Rekonstrukce sítí bude velmi náročná, dojde i na povrchy. Budou tam lavičky a stromy.“

Do konce února příštího roku se má hlavní pardubická třída změnit v klidný, výstavní bulvár. Velkou část z ceny 120 milionů korun zaplatí zřejmě Evropská unie.

Do první poloviny 19. století tvořily třídu Míru pouze nízké přízemní domky. Teprve po požáru roku 1835 se tu zdvihnul stavební ruch a vznikaly nové stavby. Dům tu měl třeba i baron Artur Kraus, významná pardubická osobnost, podivín a vynálezce.

Původně se tato ulice jmenovala Královská třída. Dnes na ní podle mnohých nic hezkého, natož královského, není. Naopak, hlavní ulice je ostudou krajského města, už za pár dní se ale rozbité chodníky a záplatovaná vlnící se vozovka stanou minulostí.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme