Obyvatelé Písku mohou v anketě hlasovat, kde má stát nový bazén

Před rokem lidé v Písku odmítli nové akvacentrum na místě současného bazénu. Letos mohou hlasovat v anketě o tom, kde by mohl nový bazén vyrůst. Na výběr mají tři místa. Některým se ale zdá, že celý proces trvá příliš dlouho, životnost starého bazénu se přitom krátí a radnice do něj musí investovat na opravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek, bazén (ilustrační foto)

Písek, bazén (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Radnice má vytipované celkem tři lokality. „Hlavním plusem lokality pod lesnickou školou je spojení sportovních areálů, dá se to dobře urbanisticky začlenit. Nevýhodou je to, že pozemek je svažitý, může to být horší k založení stavby,“ popisuje Veselý a pokračuje:

„Hlavní plus lokality v Žižkových kasárnách je obnovení lokality, která je teď v hrozném stavu. Jsou tam ale nevyjasněné majetkové vztahy, což může vést k prodloužením stavby. Třetí lokalita, sídliště Jih, je atraktivní prostředí, záporem jsou vysoké náklady.“

Radnice začala zájem lidí zjišťovat v anketě. Lidé se mají vyjádřit, kterou lokalitu si přejí a také, zda chtějí mít ve městě bazén s vodními atrakcemi, nebo akvacentrum střední velikosti. Náruživý plavec Václav Bláha už si lokalitu vybral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde by měl stát nový bazén v Písku, zjišťoval reportér Martin Pokorný

„Nejzajímavější jsou ta kasárna, ale tam to opravdu může trvat strašně dlouho,“ obává se. Jeho manželka Stanislava ale nesouhlasí s tím, že nový plavecký areál má mít bazén jen se šesti drahami. Podle ní to málo, protože v nynějším areálu s osmi drahami polovinu vždy obsadí plavecké oddíly.

Jedna z vytipovaných lokalit pod lesnickou školou se zase nelíbí házenkářům. V roce 2007 tam tehdejší radnice naprojektovala sportovní halu. „Mě spíš zaráží, že od doby, kdy soutěž byla uzavřena, projekt zadán a stavba vyprojektována, tak za sedm let to nikdo nepostavil. S odůvodněním, že město být investorem nechtělo,“ říká činovník házenkářů Michal Horák.

Anketa potrvá měsíc

Také podle současného starosty Ondřeje Veselého je investice do sportovní haly neúnosná. „Sportovní hala je stavba, kterou část obyvatel Písku chce, ale není to věc, která je součástí infrastruktury takového města, jako je Písek. Mít město jako Písek zcela bez plaveckého bazénu si ale neumím představit,“ tvrdí.

Ještě před začátkem veřejného projednání lokalit pro nový bazén spustila radnice anketu na internetu. Mluvčí Roman Ondřich říká, že lidé začali hlasovat okamžitě. „Za první tři hodiny jsme zaznamenali 48 odpovědí,“ informuje. Hlasovat mohou písečtí i písemně.

Anketa potrvá měsíc. V dubnu se jejím výsledkem budou zabývat zastupitelé, a přestože pro ně nebude závazný, starosta je přesvědčen, že při rozhodování zastupitelstva bude mít svou váhu. O podobě budoucího bazénu pak rozhodne pravděpodobně architektonická soutěž.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme