Muzeum a knihovnu v Šenově na Ostravsku čeká rekonstrukce. Stropy napadla dřevomorka

Město Šenov rozjelo nákladnou rekonstrukci zchátralé budovy místního muzea a knihovny. Starý dům zrazují hlavně stropy napadené dřevokaznou houbou. Opravy potrvají několik měsíců a přijdou na miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna

Knihovna | Foto: stock exchange

Zatímco čtenáři si budou pro knihy chodit do náhradních prostor, o prohlídky muzejních expozic návštěvníci dočasně přijdou.

„Knihovna bude dočasně působit na městském úřadě. Máme asi 25 tisíc knih, budeme rádi, když se nám tam vleze tak 1500 až 2000 svazků. Jsme domluveni se čtenáři, budeme knihy různě převážet. Nechtěli jsme provoz zavírat,“ říká Simona Slavíková. Ta je ředitelkou knihovny i Šenovského muzea. Obě instituce sídlí v budově šenovské Staré školy z roku 1856.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou rekonstrukci se zajímala reportérka Petra Štrymplová

Muzeum je momentálně už zcela vystěhováno. „Vidíme stará okna, hodně staré radiátory. Každý pochopí, že tyto prostory si už opravdu zasluhují rekonstrukci,“ ukazuje.

„Budou se měnit kromě knihovny všechny stropy, neboť jsou ze dřeva a už jsou i napadané nějakou dřevomorkou. Jak tam chodíte, tak se to pod vámi houpe, takže pro větší množství lidí už je to dost nebezpečné,“ dodává starosta Antonín Ševčík z ČSSD.

Dotovaná rekonstrukce v ceně asi 11 milionů skončí v září. Do té doby budou mít řemeslníci plné ruce práce, a to zejména na půdě.

„Úplně nová střecha, pod střechou vzniknou nové prostory. Budeme tam mít výstavní sál, plno kluboven. Chtěli bychom tady zastřešit všechny spolky,“ vysvětluje starosta. Na území města je podle něj skoro 30 spolků, od skautů až po šachisty.

Vznikne také velký přednáškový sál. „Děláme pravidelně přednášky na různá témata, takže na to se těšíme,“ uzavírá Slavíková.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme