Prestižní ocenění Asociace českých kameramanů získaly snímky Hořící keř a Cirkus Bukowski

Předávání cen Asociace českých kameramanů nepřineslo žádné větší překvapení, vyhráli favorité. Oceněnými snímky se staly film Hořící keř a seriál České televize Cirkus Bukowski. Cenu za celoživotní dílo si odnesl kameraman Vladimír Opletal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z filmu Hořící keř

Záběr z filmu Hořící keř | Foto: HBO

Vedle několika kameramanů byl členem poroty i nový poradce ministra kultury Vladimír Franz.

„Bylo těžké najít jakési kritérium. Muselo k tomu samozřejmě přistoupit i hledisko takového toho Gesamtkunstwerku, že lidi nebudou sledovat, jestli ten film má třeba jen hezkou hudbu, kameru nebo jednotlivou složku, ale důležitý je celek. Jak si to vzájemně odpovídá, a jaký je výsledný dojem. A pro mě přeci jen Hořící keř dominoval,“ popisuje Franz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vítězích cen Asociace českých kameramanů zjišťoval Tomáš Pilát

Film Hořící keř získává jednu cenu za druhou. Ocenění pro kameramana Martinu Štrbu je tedy už další v řadě. Sám Štrba přiznává, že Hořící keř stojí v jeho filmografii na čestném místě.

„Byla to pro mě úžasná záležitost. Jednak profesně, byla to výzva, dobové dílo, úžasný scénář. Všechny průsečíky se protly v jednom bodě, který byl intenzivní,“ popisuje.

Za televizní kameru získal cenu Marek Janda. Většinu času při práci na seriálu Cirkus Bukowski strávil s kamerou v ruce nebo na rameni. To se také projevilo na jeho zdraví.

„Jojo, chodím na rehabilitaci a chorobou z povolení je skolióza,“ vypráví Janda.

Cenu za celoživotní kameramanské dílo získal Vladimír Opletal. Stál mimo jiné u vzniku seriálů Sňatky z rozumu či Eliška a její rod. Natočil také řadu filmů, mezi nimi například Romeo a Julie na konci listopadu, Nezralé maliny nebo Hodina klavíru.

Ceny Asociace českých kameramanů byly uděleny už po devatenácté.

Tomáš Pilát, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme