Prázdný areál rakovnických kasáren by chtěly město i kraj. Jenže jen bezúplatně

Ministerstvo obrany musí najít zájemce o areál rakovnických kasáren. Ten je od ledna prázdný, protože tamní 152. ženijní prapor armáda ke konci loňského roku zrušila a sloučila ho s 15. ženijním plukem v Bechyni. Stále není jasné, co s obrovským areálem nakonec bude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní centrum biologické ochrany v Těchoníně

Armádní centrum biologické ochrany v Těchoníně | Zdroj: ČTK

40hektarový areál zeje prázdnotou. Jen tu a tam lze zahlédnout některého z vojáků, kteří prostor hlídají. Vyřazena z užívání armádou budou kasárna zhruba za měsíc.

Na jaře pak ministerstvo obrany osloví ministerstva a státní úřady, tedy organizační složky státu, a nabídne jim bezúplatný převod areálu. Podívat se na něj už byli například zástupci středočeské policie.

„Jsou tam objekty, které by pro nás vhodné byly, ale myslím si, že jako celek to není v současné době v ekonomických možnostech středočeské policie,“ řekl koncem ledna krajský policejní ředitel Jan Ptáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Alena Rokosová

Pokud o kasárna neprojeví zájem státní instituce, ministerstvo obrany je nabídne k prodeji formou výběrového řízení. Zájem by o ně mělo i město Rakovník, ale jen bezúplatně.

V lednu proto napsalo Agentuře pro nakládání s nepotřebným majetkem. V odpovědi stojí, že zákon bezúplatný převod do vlastnictví města neumožňuje.

„Zákon teoreticky možnost bezúplatného převodu takzvaně ve veřejném zájmu umožňuje, ale přijde nám velmi málo pravděpodobné, že by město nebo kraj dokázaly této možnosti využít. V posledních letech se to téměř nedělá. Je tam mnoho, mnoho omezujících podmínek,“ upřesňuje mluvčí ministerstva obrany Jana Pejšek.

Město i kraj prý mají jen malou šanci

Převést kasárna na město ve veřejném zájmu by znamenalo, že v následujících deseti letech nebudou jakkoliv komerčně využívaná. „Doufám, že by nás nelimitovali v tom, že to budeme dotovat, a že třeba tou činností, která by tam byla možná, aby si to aspoň vydělalo na provoz,“ prohlásil ale už dříve rakovnický starosta Zdeněk Nejdl z ODS.

To je podle Pejška velmi diskutabilní: „Podle našeho názoru, i kdyby tam byly například sociální byty, potom by město muselo veškerý příjem třeba z pronájmu těchto bytů investovat zpátky do toho areálu. Bylo by to velmi složité, co se týče účetnictví, a asi by musel projekt k tomu zpracovaný nejprve důkladně prostudovat nějaký právník. Navíc každý bezúplatný převod musí schválit ministerstvo financí.“

Problém by mohl být i v tom, že areál kasáren je skutečně obrovský. Má 40 hektarů, kapacitu tisíc lidí, velké sklady, vlastní myčku pro vojenskou techniku i čerpací stanici.

O bezúplatný převod by měl zájem i Středočeský kraj. „Zatím na možný pronájem kasáren v Rakovníku ze strany Ministerstva obrany České republiky žádná nabídka nedorazila. Pokud by se tak stalo, kraj by se zabýval pouze jejich případným bezúplatným převodem,“ dodává vedoucí tiskového oddělení Michal Schuster.

Z pohledu ministerstva má ale kraj vzhledem ke všem komplikacím stejně malou šanci na bezúplatné získání areálu jako město.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme