Slavný dostihový kůň v Maďarsku neskončí v guláši. Bude plemenným hřebcem

Anglický plnokrevník Overdose přilákal k dostihovému sportu tisíce Maďarů. Jeho sportovní kariéra skončila, řezník na něj ale nečeká. Na rok půjde do státního hřebčína jako plemeník, čeká na 40 klisen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný dostihový kůň Overdose bude plemenným hřebcem

Slavný dostihový kůň Overdose bude plemenným hřebcem | Foto: Gregor Martin Papucsek

Do trenérského střediska v Alagu, čtvrti městečka Dunakeszi severně od Budapešti, se s „Dózim“, jak fanoušci koně familiérně oslovují, přišly před cestou do hřebčína rozloučit desítky lidí.

„Aspoň sto let to tu nebylo, že by na závodní dráhu chodily desetitisíce lidí doslova šílet a chtěli vidět jen tohoto koně,“ říká jeho hlavní majitel Zoltán Mikóczi.

Podnikatel z Dunajské Stredy, který své obchodní zájmy i zálibu v koních realizoval na Slovensku, se ale musel po zranění smířit s koncem kariéry slavného dostihového koně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu vysloužilého dostihového koně Overdose natáčel spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

„V Dióspuszte nedaleko Taty, to je 10 km od Komárna, je maďarský národní hřebčín Bábolna,“ vysvětluje Mikóczi.

Tam bude Overdose rok působit jako plemenný hřebec. Majitel ho tam půjčil na rok a povolil mu 40 klisen. Nejprve ho ale čeká cesta dlouho téměř 250 kilometrů.


Zvětšit mapu

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme