Kralovice nabídnou návštěvníkům nový turistický cíl, expozici o rodu Gryspeků

V kostele svatého Petra a Pavla v Kralovicích vzniká expozice o rodu Gryspeků. Umístěná bude v kapli Nejsvětějšího srdce Páně, která prošla rekonstrukcí a nachází se přímo nad hrobkou s mumiemi členů tohoto rodu. Unikátní zachovalé ostatky se ale dočasně musely přestěhovat, ohrožovala je totiž vlhkost. A není jisté, jestli se do léta do hrobky vrátí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Epitaf Floriána Gryspeka v kostele svatého Petra a Pavla v Kralovicích

Epitaf Floriána Gryspeka v kostele svatého Petra a Pavla v Kralovicích | Foto: Jana Kosová

Mumie byly dlouhé roky skryté před zraky veřejnosti. Pak v roce 2008 vzniklo v Kralovicích občanské sdružení Gryspek, které začalo kostel opravovat a rekonstrukcí prošla i hrobka, kde jsou mumie v prosklených rakvích uložené.

„Je tam zakladatel české větve rodu Florian Gryspek se svou manželkou Rozinou, se svými syny a dalšími příslušníky tohoto rodu,“ říká předseda občanského sdružení Marcel Fryček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou expozici o rodu Gryspeků v Kralovicích se zajímala reportérka Jana Kosová

Jenže pak se ukázalo, že se v hrobce změnilo mikroklima a mumie by mohla nevratně poškodit vlhkost. Jak vysvětluje místopředseda sdružení Tomáš Soukup, na vině jsou stavební úpravy, které se v kostele dělaly někdy v průběhu 20. století a poškodily důmyslný ventilační systém.

„V podstatě se jedná o větrací systém, který využívá toku vzduchu a různých rozdílů teplot, jak to známe doma z kamen. Ale bohužel to bylo narušené, takže v hrobce enormně narůstala relativní vlhkost nad hodnoty, které potřebují mumie, aby se mohly uchovat,“ popisuje Tomáš Soukup.

A tak se mumie musely přestěhovat do nedaleké fary, kde zůstanou, než se podaří ventilační systém upravit tak, aby zase fungoval.

Celkově už občanské sdružení Gryspek proinvestovalo v kostele svatého Petra a Pavla v Kralovicích zhruba šest milionů korun. Díky úzké spolupráci s potomky rodu Gryspeků z Bavorska se podařilo získat dotaci i z Česko-německého fondu budoucnosti a také samotná rodina Griessenbecků na opravy štědře přispívá.

„Probíhá realizace první etapy úpravy mikroklimatu, měly by být skončeny někdy do konce března. Protože to prostředí tam kontinuálně monitorujeme, tak uvidíme, jak se tyto úpravy projeví, a podle toho rozhodneme o tom, zda mumie již můžeme vrátit do těch prostorů, nebo ne,“ dodává Soukup.

Takže zatím není jisté, že spolu s expozicí uvidí návštěvníci i mumie. Každopádně součástí expozice bude podle Marcela Fryčka kromě klasických panelů i audiopanel s informacemi ve třech jazycích nebo vitrína se vzácnými artefakty, například s prvním kralovickým pečetidlem.

„Dole potom před hrobkou bude instalována figurína Floriana Gryspeka a bude tady i interaktivní dotykač, kde si zájemci mohou zjistit další podrobnější informace,“ prozradil Fryček.

Expozice bude přístupná od června

Návštěvníky zaujme i samotná kaple Nejsvětějšího srdce Páně, která také prošla rekonstrukcí. „Jsou tam zrestaurovány stropní fresky, freska na stěně a kompletně výmalba. Ta byla obnovena za epitafem Floriana Gryspeka v renesančním stylu a ostatní výmalba je obnovena tak, jak byla provedena v půlce 19. století,“ upřesňuje místopředseda sdružení Tomáš Soukup.

Expozice o rodu Gryspeků v kostele svatého Petra a Pavla bude hotová v červnu. Turisté si ji pak zřejmě budou moci prohlédnout každou sobotu a v jiné dny po předchozí domluvě. A jestli se do normálu vrátí mikroklima v hrobce, budou k vidění i mumie, mimochodem starší než ty slavné klatovské.


Zvětšit mapu

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme