V KLDR se po půlstoletí znovu setkávají rodiny rozdělené korejskou válkou

Po více než padesáti letech se dnes necelá stovka Jihokorejců opět setkává se svými blízkými žijícími v Severní Koreji. Mají několik dnů na to, aby si popovídali – pravděpodobně se už nikdy neuvidí. Na setkání s příbuznými totiž severokorejské úřady lidi pečlivě vybírají. Zhruba 72 tisíc jich je stále ještě na čekací listině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

80-letý Jang Chun ukazuje fotografii svého bratra, kterého neviděl od  korejské války

80-letý Jang Chun ukazuje fotografii svého bratra, kterého neviděl od korejské války | Zdroj: Reuters

Vybrané korejské rodiny se ode dneška setkávají v Severní Koreji, v letovisku v horách Kumgang. Tentokrát by zde měly pobýt do 25. února.

Setkání jsou většinou značně emotivně vypjatá, rodinní příslušníci se neviděli přes padesát let a často během setkání ani nechodí spát, aby si stihli vše říct.

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání korejských rodin mluvila asijská zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Protože další šanci už tito lidé, převážně důchodci, ke shledání asi nikdy mít nebudou. Hovoří pak spolu o svém životě a rozdělení, jako jeden z Jihokorejců, 76letý pan Li Tu-jang, který se má dnes setkat se svým bratrem. Naposledy ho viděl jako 12letý.

"Naposledy jsme se viděli těsně po začátku korejské války. Když k nám do vesnice přišli severokorejští vojáci, odvedli ho do armády. Myslel jsem, že padl. Až po létech mi volal kdosi z Červeného kříže - řekli, že bratr mě hledá."

Nynější setkání korejských rodin se odehrává zhruba po čtyřech letech. V roce 2010 byly schůzky přerušeny po zhoršení vztahů mezi oběma Korejemi. Loni ale KLDR slíbila setkání obnovit. Díky úsilí Červeného kříže se tak už našlo a setkalo několik stovek Korejců.

Dalších 72 tisíc ale na svou šanci stále čeká a vzhledem k tomu, že jde už o starší občany, se ne všichni tohoto okamžiku dočkají.

Australanu hrozí 15 let v pracovním táboře

Setkání válkou rozdělených rodin ale narušila nepříjemná událost - v KLDR v neděli zatkli dalšího zahraničního turistu, 75letého Australana Johna Shorta. Pchjongjang ho viní z distribuce náboženských materiálů.

Podle vyšetřovatelů měl u sebe náboženské texty vytištěné v korejštině. Za to mu hrozí až 15 let v pracovním táboře. Australan je teď vyslýchán v Pchjongjangu.

Jak uvedly australské úřady, nemohou mu pravděpodobně nijak pomoci. Je tak po Američanu Kennethu Baeovi druhým mužem drženým v současnosti v KLDR.

Korejská válka | Foto: ČTK

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme