Výrobcům pančovaného alkoholu z Těšínska rozdal soud tresty od 2 do 5 let

Šest lidí potrestal frýdecko-místecký soud za výrobu a šíření závadného alkoholu. Po vypití jedovatého tuzemáku zemřela mladá matka a její otec má vážné zdravotní následky. Stanislav Bažanowski, který smrticí koktejl namíchal, dostal pět let vězení. S několikaletými tresty odešli i další obžalovaní, kteří se na oběhu černého alkoholu podíleli. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaní  (sedící zleva) Daniel Koma, Pavel Paško, Marcela Bažanowská a Stanislav Bažanowski u soudu

Obžalovaní (sedící zleva) Daniel Koma, Pavel Paško, Marcela Bažanowská a Stanislav Bažanowski u soudu | Zdroj: ČTK

Stanislav Bažanowski potřeboval peníze. A sehnat láhve, etikety a víčka nebylo složité. Proto se starší muž pustil do výroby alkoholu, manželka pomáhala, třeba lepit etikety. Cinkání lahví se z rodinného domku na Českotěšínsku ozývalo nejméně šest let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s výrobci pančovaného alkoholu z Českotěšínska sledovala Jana Jeckelová

S Radkem Skupienem – bratrem zemřelé – se na první dodávce tuzemáku domluvil náhodou při práci na poli. Rodině rum zachutnal, a hlavně – byl velmi levný. Absenci kolků nikdo z nich neřešil.

Cinkání lahví utichlo, když z Komorní Lhotky přišla špatná zpráva. „Když zjistil, co se stalo, tak začal zametat stopy. Zbylé zásoby lihu a vybavení na míchání lihovin z domu odvezl a ukryl v zahradní chatce, kde je našla policie,“ popsal státní zástupce Alois Dlouhý, který případ dozoroval na začátku hlavního líčení.

„Věděl, že líh je z černých zdrojů, neznal výrobce, a proto musel předpokládat, že líh je závadný,“ říká Dlouhý.

Hlavní líčení manželé Bažanowští protrpěli, úzkostlivě se před fotoaparáty schovávali do kapucí. „Nechci, běžte pryč,“ reagovali.

Stanislav Bažanowski podle rozsudku namíchal z nelegálně získaného lihu tuzemák, který obsahoval smrtící množství metanolu. Po jeho vypití zemřela mladá žena z Komorní Lhotky, její otec oslepl. Soud ho potrestal pěti lety vězení, jeho manželka dostala podmínku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Stanislavu Bažanowskému hrozilo deset let, nakonec odcházel s pětiletým trestem. „Nechávám to bez vyjádření, je to čerstvé. Necháme si lhůtu na rozmyšlenou,“ uvedla jeho obhájkyně Markéta Tylečková. Marcela Bažanowská která dostala podmíněný roční trest, ze soudní budovy hned utekla.

Starší manželé na lavici obžalovaných neseděli sami, tresty od dvou do tří let dostali tři distributoři a dodavatel lihu Daniel Koma. Všichni se na místě odvolali.

„To vůbec není pravda, já jsem to nebral. Jsem za to obžalovaný, ale to vůbec není pravda. Všechno je to zmanipulované,“ tvrdí Daniel Koma, který měl podle obžaloby figurovat jako dodavatel lihu.

Líčení se muselo obejít bez výpovědi nevidomého otce zemřelé ženy. Leží v nemocnici ve velmi vážném stavu, praskla mu plíce a selhaly ledviny. Zda je to v důsledku otravy, zatím není jasné.

Státní zástupce Marián Mácha si nechal lhůtu na rozmyšlenou, obžaloba totiž navrhovala vyšší tresty. Podle Milana Skupiena, bratra zemřelé ženy a opatrovníka jejího syna, žádný trest už malému Sašovi maminku nevrátí.

Hlavní zdroj lihu se v tomto případě nepodařilo prokázat.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

mta, Jana Jeckelová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme