Elektronické recepty nakonec od roku 2015 povinné nebudou

Elektronické recepty povinné nejspíš nebudou, přestože ty papírové měly nahradit už příští rok, zjistila Mladá fronta Dnes. Ministerstvo zdravotnictví chce ale elektronické recepty zrušit, nebo jejich zavedení alespoň o pár let odložit. S tím souhlasí lékařská komora, čtvrtina doktorů totiž nemá v ordinaci internet. Lékárníci e-recepty naopak podporují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eRecept

eRecept | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

"Já jsem vůbec nepochopil, co to vlastně má přinést. Kromě toho, že Státní ústav pro kontrolu léčiv by si jistě zdůvodnil, proč si má vybudovat poměrně robustní a drahý informační systém," řekl deníku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Ústav na zajištění provozu systému vypsal zakázku na 120 milionů korun. Podle Němečka se ale systém nedá ani v termínu připravit.

Novelu zákona o léčivech, která povinnost psát elektronické recepty od příštího roku pro lékaře a lékárníky zavádí, podepsal loni v březnu tehdejší prezident Václav Klaus.

Elektronický recept ovšem mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Drtivá většina receptů je přesto stále papírová.

Němeček si myslí, že kromě náhrady papíru počítačovými daty nemá elektronický recept žádné jiné výhody. Už dnes se podle něj například u lékového úřadu shromažďují data o tom, jaké léky pacient dostal, jen se prý nevyužívají.

Předkladatelé z řad tehdejší koalice si loni od povinných elektronických receptů slibovali úspory až dvě miliardy korun ročně. Měly podle nich také zmizet falešné recepty.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme