Desítky tisíc lidí demonstrovaly v Caracasu, dva z nich při protestech zemřeli

Desetitisíce lidí vyšly v sobotu do ulic venezuelské metropole Caracas. Sobotní protest, který svolal opoziční vůdce Henrique Capriles, byl zatím největší a vyžádal si dva lidské životy. Počet obětí tak dosáhl nejméně deseti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Zdroj: Reuters

Dva týdny demonstrují lidé v Caracasu proti režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Účastníci vytýkají vládě neschopnost bojovat s vysokou inflací, růstem kriminality, zdražováním a nedostatkem základního zboží v obchodech.

Prezident Maduro označil demonstranty za fašisty a obvinil Spojené státy z podněcování protestů. V pátek venezuelská vláda údajně také odebrala akreditace novinářům z americké televizní stanice CNN.

Podle agentury AP se u prezidentského paláce shromáždil menší počet Madurových stoupenců. Řada Venezuelanů ale zůstává kvůli napětí v ulicích a obavám z policejních zátahů raději doma. Na mnoha místech jsou zavřené i školy.

Nedostatek papíru i vysoká kriminalita

Minulý týden demonstrovali v Caracasu také novináři. Důvodem byl nedostatek papíru. Vládní opozice tvrdila, že je to způsob, jak umlčet kritiky vlády.

Ekonomická situace ve Venezuele se zhoršuje, inflace dosáhla za poslední rok 56 procent. Lidé trpí stále tíživějším nedostatkem zboží a problémem je také kriminalita, kterou se nikdy nepodařilo zcela zvládnout.

Nezvykle silné protesty ale rozpoutalo zejména zatčení jednoho z opozičních vůdců Leopolda Lopeze. Ekonom se vzděláním z Harvardu je na politické scéně znám jako „horká hlava“ a spory vyvolává i mezi opozicí.

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme