Rusko odkládá finanční pomoc Ukrajině, MMF je připraven peníze poskytnout

Evropská unie a Rusko pokračují v souboji o vliv na Ukrajině. Evropští diplomaté apelovali na zachování územní celistvosti státu, Rusko odložilo finanční pomoc do doby vzniku nové vlády. Naopak Mezinárodní měnový fond je připraven peníze poskytnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská opozice obsadila v Kyjevě všechny důležité úřady

Ukrajinská opozice obsadila v Kyjevě všechny důležité úřady | Zdroj: Reuters

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyzývají k zachování celistvosti Ukrajiny.

Krizi má podle Ashtonové vyřešit vznik nové vlády a ústavní reforma. Země má vytvořit podmínky pro demokratické volby. Evropská unie i Německo apelují na udržení územní a národní jednoty.

Rusko neuvolní další částku finanční pomoci Ukrajině, dokud v Kyjevě nebude zformována nová vláda. Na ekonomické konferenci v australském Sydney to dnes řekl ruský ministr financí Anton Siluanov.

Na náměstí Nezávislosti dorazila Julija Tymošenková, desetitisíce lidí ji přivítaly potleskem

Číst článek

Moskva se po ukrajinském odmítnutí plánu na přidružení k Evropské unii zavázala, že Kyjevu poskytne půjčku ve výši 15 miliard dolarů a slíbila snížení vývozní ceny zemního plynu o třetinu. Vzhledem k nepokojům v Kyjevě byl ale převod peněz zastaven.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová prohlásila, že MMF je připraven poskytnout Kyjevu pomoc, jakmile o to bude požádán.

„Ukrajina je členem fondu. Pokud požádá o hospodářskou nebo finanční pomoc, jsme připraveni ji poskytnout,“ řekla Lagardeová. „Je ale třeba, aby na Ukrajině byl někdo, s kým je možné jednat,“ dodala.

Julija Tymošenková po propuštění z věznice v Charkově | Foto: Reuters

ČTK, Olga Kořánková, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme