Před soud se vrací případ Petra Placáka, kterého v roce 1989 podle obžaloby unesli a zbili příslušníci StB

Pražský městský soud dnes projedná odvolání několika bývalých příslušníků Státní tajné bezpečnosti. Podle obžaloby v červnu 1989 unesli a zbili disidenta Petra Placáka. Ten se potrestání údajných viníků domáhá od léta roku 1989 a není jediný. Podobných kauz je ještě otevřená celá řada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Placák

Petr Placák | Foto: Vladimír Černík | Zdroj: ČTK

V kauze Petra Placáka už rozsudek padl. Jeho únosci dostali až na jednoho nepodmíněné tresty. Odvolací senát ale rozhodl, že případ je promlčený. To odmítl Nejvyšší soud a tak se bude dnes případ znovu projednávat. Petr Placák prý nestojí o zadostiučinění, ale o spravedlnost.

„To, že tady ti pánové napadali lidi kvůli jejich přesvědčení a v rámci státní instituce, je útok na samotné základy demokracie. Takže si nemyslím, že by to šlo přejít a budu spokojen, když dostanou nepodmíněný trest.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje reportérka Věra Masopustová

Trestné činy spáchané bezpečnostními složkami v době totality vyšetřuje Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Nejčastěji se zabývá násilím na lidech, které režim pronásledoval za jejich původ nebo zaměstnání, tedy například nucené vysídlení zemědělců nebo perzekuce církevních hodnostářů.

„V těchto případech se jedná zejména o pronásledování v podobě předběžného zadržení a inscenované procesy. Při té příležitosti byli nuceni k podání vysvětlení nezákonnými způsoby, jinými slovy mučením a vyslýcháním nepřípustným způsobem,“ popsal ředitel úřadu Pavel Bret.

I když se zločiny, které úřad vyšetřuje, udály mnohdy před desítkami let, daří se z nich jejich pachatele v řadě případů usvědčit.

„K dnešnímu dni bylo odstíháno 213 pachatelů. Z toho 80 z nich se dostalo k soudu. Pravomocně odsouzeno máme 40 pachatelů. V přípravném řízení máme rozpracováno zhruba 86 věcí,“ potvrdil Pavel Bret.

Komplikací je stáří pachatelů

Největší komplikací při vyšetřování zločinů komunismu je podle něj čas.

„Průměrný věk pachatelů je 70-80 let, včetně zdravotních indispozic, ať už skutečných nebo předstíraných. Pak dochází k tomu, že se přípravné řízení přerušuje ze zdravotních důvodů a v zásadě se čeká, kdy pachatel zemře. Máme velkého soupeře a tím jsou boží mlýny.“

I po pětadvaceti letech od pádu totality má Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu co dělat. Vždy, když se podaří nějaký případ dotáhnout do konce, tedy k odsouzení pachatele, ozvou se lidé, kterým se stalo v dobách totality příkoří.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme