V Číhošti si lidé připomněli mučednickou smrt faráře Toufara a období politických procesů

V Číhošti si o víkendu připomněli mučednickou smrt faráře Josefa Toufara. V roce 1949 sloužil mši, při které věřící viděli, jak se pohnul kříž nad oltářem. Státní bezpečnost ale obvinila kněze, že jen tahal za drátky. Následovalo vězení, mučení, vynucené přiznání a nakonec farářův kolaps a smrt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, kde mělo dojít k zázraku

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, kde mělo dojít k zázraku | Foto: JirkaSv

Za zpěvu modliteb vyšel poutní průvod z Ledče nad Sázavou do Číhoště krátce před devátou hodinou ráno.

„Musíme připomenout i dnešní společnosti, že tady byl režim, který potíral jak víru, tak potíral svobodu slova,“ popsal důvody organizace poutě pořadatel Tomáš Zdechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Číhošti natáčel redaktor Petr Palovčík

Poutníci nesli fotky faráře Toufara, symboly české státnosti i křesťanské víry. Do Číhoště jsme došli ve chvíli, kdy začínala mše. Kostel byl uzavřen z důvodu oprav. Mše proto probíhala na faře. Místnosti, chodby, schodiště i dvůr návštěvníci zcela zaplnili. Následovala prohlídka obce a míst, které mučedník dobře znal.

„Celý areál kostela a fary je zachován v podobě, jak ho vídal Josef Toufar. Tady na zídce je destička, kterou sám inicioval,“ říká průvodce a autor knihy o událostech z padesátých let Miloš Doležal.

Účastníci mluvili o výjimečné osobnosti faráře Toufara, ale i o důležitosti a výjimečnosti místa. Průvodce a autor knihy upozornil návštěvníky i na nejednoznačnost údajného doznání Josefa Toufara. Dva dny po něm kněz zemřel na následky bití a mučení u výslechů.

„My víme, že byl v tak dezolátním stavu, můžeme se domnívat, že o sobě skoro nevěděl. Takže oni si vymýšlejí a i jazyková expertiza kriminalistického ústavu potvrdila, že dodatek k protokolu je vymyšlený. Je to komunistický slovník,“ dodává Miloš Doležal.

Účastníci pietních akcí v malé vsi na Vysočině stále mluvili o tajemství pohybu kříže a o nesmyslné brutalitě bývalého režimu, která zabila dobrého člověka.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme