Anglické hrabství Somerset stále bojuje s velkou vodou. I kvůli stavbám v záplavové zóně

Zapomenuté povodně, tak by se dalo nazvat řádění vodního živlu na jihozápadě Anglie. Obyvatelé hrabství Somerset velké vodě čelí už podruhé od loňských Vánoc. Někteří lidé mají přitom doma pořád metr vody a musejí vzít zavděk náhradním ubytováním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v Somersetu v jihozápadní Anglii. Odčerpávání vody ze zaplavené oblasti zvané Somerset Levels

Povodně v Somersetu v jihozápadní Anglii. Odčerpávání vody ze zaplavené oblasti zvané Somerset Levels | Foto: Jiří Hošek

„Uprostřed odpoledne přiletěla zničehonic helikoptéra a z jejího megafonu se ozvalo: ‚prosíme, evakuujte se‘. Všechno, co šlo, jsme přestěhovali do prvního patra. Nevím tedy, jak dopadly důležité dokumenty v sejfu, ale všechno se dá nahradit,“ říká třiasedmdesátiletý Julian Taylor z vesničky Fordgate, který má v domě metr vody.

Komunální labouristický politik ale netruchlí, nestěžuje si a bere záplavy jako životní výzvu.

„Dali jsme v krizovém centru vědět, kde jsme, a první noc jsme strávili u přátel. Teď bydlíme se skupinou dalších evakuovaných obyvatel v prázdninových chatkách nedaleko naší vesnice. Pojišťovna slíbila, že nám tohle ubytování bude platit ještě dalších 12 týdnů,“ vysvětluje Julian Taylor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do povodněmi postiženého Somersetu se vrátil zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

Nemít ale dobrou pojistku, platil by za ubytování 500 liber týdně.

„K velkému rozsahu povodní v oblasti Somerset Levels přispěla i výstavba v zátopových zónách. Developeři se mohli vykoupit příspěvkem do fondu, ze kterého se za 30 let měla postavit protipovodňová bariéra. To je docela pozdě, nemyslíte?“ říká Julianův kamarád Brian Smedley.

Upozorňuje na skutečnost, že i náhradní ubytování pro evakuované lidi z Fordgate je na místě, kde by se stavět nemělo.

„Samotné povodně napřed zdejší komunitu doslova roztrhaly. Současně je to ale šance lidi sblížit. Najednou spolu začali mluvit i sousedé, kteří spolu léta nekomunikovali. Je to ta úžasná atmosféra, kdy si lidé navzájem pomáhají,“ vypozoroval předseda místní rady okresu Sedgmoor Duncan McGinty.

Opravdu nejsilnějším průvodním znakem povodní je solidarita lidí, nejen z okolí Somerset Levels, ale z celé Británie.

Povodně v Somersetu v jihozápadní Anglii. Zaplavená oblast zvaná Somerset Levels | Foto: Jiří Hošek

„Laskavost lidí nás úplně ohromila. Zemědělci z Yorkshiru, ze Skotska i z dalších končin sem vozí seno, krmivo. Další se nabídli, že se postarají o hospodářská zvířata farmářů, které postihly povodně. Nabídka vysoce převyšuje poptávku,“ popisuje mi Alex Stevens z místní pobočky zemědělského svazu National Farmers Union.

Politici a média na obyvatele Somersetu už do značné míry zapomněli.

„Člověk projde při povodních několika fázemi. Napřed je to šok, kdy je dezorientovaný. Pak si člověk začne srovnávat myšlenky, dostane vztek a soustředí se na někoho jiného. Já už si řekl: 'Sakra, no co mám jako dělat,' a začal jsem myslet na budoucnost,“ tvrdí Julian Taylor.

„To by potvrdil i Brian, ale jsem hodně pyšný na svoji dílnu. Stačil jsem všechny nástroje ošetřit přípravkem proti korozi. V garáži jsem musel nechat dva automobilové veterány. Nevím, asi jsou pod vodou. Už jsem zařídil, že je nechám zrestaurovat,“ dodává Taylor.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme