Flamenko přišlo o svého krále. Paco de Lucía podlehl v 66 letech infarktu

V Mexiku dnes zemřel slavný španělský kytarista Paco de Lucía. Bylo mu 66 let. De Lucía je považován za největšího mistra stylu flamenko. Několikrát koncertoval také v České republice, naposledy loni v červenci na flamenkovém festivalu v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský kytarový virtuos Paco de Lucía na snímku z roku 2008

Španělský kytarový virtuos Paco de Lucía na snímku z roku 2008 | Zdroj: Reuters

Fenomenální kytarista byl v Mexiku na dovolené, infarkt dostal ve chvíli, kdy si hrál s vnoučaty na pláži. Zemřel při převozu do nemocnice.

Umělcovo rodné město Algeciras vyhlásilo oficiální smutek. Pro Andalúsii, Španělsko a celý kulturní svět je nečekaný odchod Paka de Lucíi obrovskou ztrátou.

Přehrát

00:00 / 00:00

První reakce ze Španělska na úmrtí geniálního kytaristy zprostředkovala tamní spolupracovnice ČRo Lubica Zlochová

Zdrceni jsou smrtí kytarového virtuosa hlavně lidé ve Španělsku. Smutná zpráva přišla z mexického Cancúnu okolo deváté hodiny ráno a okamžitě zahltila všechna španělská média. Na sociálních sítích obyčejní lidé kondolují rodině a zanechávají vzkazy.

„Podobně jako když například zemřel Nelson Mandela se tam neobjevil ani jediný hanlivý text, což dokazuje, že Paka de Lucíi si lidé velmi vážili, měli ho velmi rádi. Možná v zahraničí ho obdivovali ještě víc než v samotném Španělsku,“ říká tamní spolupracovnice ČRo Lubica Zlochová.

Inspiraci čerpal napříč hudebními styly

Ke zpopularizování flamenka Paco de Lucía přispěl zejména tím, že obohatil tento žánr o nové prvky, ale také o jeden úplně nový nástroj, bez něhož se dnes neobejde téměř žádné flamenkové představení. Jde o původně peruánský lidový nástroj - cajón, což je vlastně dřevěná bedna, na níž se sedí a rukama bubnuje do přední ozvučné desky.

Jeden z nejlepších světových kytaristů proslul též spoluprací s kolegy Alem Di Meolou a Johnem McLaughlinem, ale také s největším zpěvákem flamenka Camarónem de la Isla. Desítka alb, která s ním nahrál, patří k základům moderního flamenka.

Spolu se objevili mimo jiné na albu Cositas Buenas (Dobré věcičky) z roku 2004 - dvanáct let po Camarónově smrti. Asi nejosobnější z jeho třicítky desek je předchozí album z roku 1998 Luzía, na němž Paco poprvé i zpívá.

Paco de Lucía se narodil jako Francisco Sánchez Gómez 21. prosince 1947 v Algeciras v jihošpanělské Andalusii, která je považována za kolébku flamenka. Za umělecké jméno (v překladu Luciin Franta) si později zvolil přezdívku, kterou mu dali kamarádi v dětství.

Prvním učitelem mu byl otec, flamenkový kytarista, který hudebníky vychoval i z Pakových čtyř sourozenců. Již ve 12 letech si Paco začal vydělávat kytarovým doprovodem flamenkových zpěváků, za což získal tehdy i ocenění na prestižní mezinárodní soutěži v Jerez de la Frontera.

První album nahrál jako čtrnáctiletý se svým bratrem, zpěvákem Pepém, s nímž dva roky nato vyrazil ve skupině tanečníka José Greka na první zahraniční turné, do USA.

Mezi širokou veřejností proslavila Paka v roce 1973 rumba Entre Dos Aguas (z alba Fuente y Caudal), kterou tehdy hrála rádia po celém světě. Za "dobytí Bastily" označily španělské noviny El País o dva roky později jeho vystoupení v madridském Teatro Real, jež bylo do té doby vyhrazeno klasické hudbě.

ČTK, Ľubica Zlochová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme