Ukrajinský parlament bude hlasovat o přechodné vládě, povede ji nejspíš Jaceňuk

Na Ukrajině bude dnes parlament jednat o přechodné vládě, složené ze zástupců bývalé opozice a aktivistů Majdanu. Nový kabinet by zemi měl vést do předčasných prezidentských voleb 25. května. Jako premiéra náměstí Nezávislosti navrhlo Arsenije Jaceňuka ze strany Vlast.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát Majdanu na post premiéra přechodné vlády Arsenij Jaceňuk (foto z 2. února 2014)

Kandidát Majdanu na post premiéra přechodné vlády Arsenij Jaceňuk (foto z 2. února 2014) | Zdroj: ČTK

V čele přechodné ukrajinské vlády bude do voleb pravděpodobně Arsenij Jaceňuk. O novém kabinetu má dnes hlasovat parlament.

Nominaci oznámila shromážděným demonstrantům na náměstí Nezávislosti v Kyjevě Rada Euromajdanu. Vůdcové Majdanu přitom tvrdí, že rozhodují lidé na náměstí, kteří revoluci vybojovali. Po oznámení všech kandidatur tedy nadšení některých Ukrajinců opadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlašování kandidátů přechodné vlády sledoval na náměstí Nezávislosti zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Musíme je všechny vyměnit, jsem nespokojená. Vždyť polovina z nich už ve vládě seděla a přivedla zemi do současné situace,“ zlobí se Larisa a její manžel Jurij s ní souhlasí:

„Potřebujeme nové lidi. Tihle už tam sedí moc dlouho, včetně Jaceňuka, už by měl jít taky na odpočinek. Přebíhají z jedné strany do druhé, někteří jsou v parlamentu víc než deset let.“

Někteří Ukrajinci mají pocit, že se jednalo o nich bez nich a noví kandidáti jim byli vnuceni. Proto byli z nominací spíše rozmrzelí.

„Nová moc si osvojila staré metody. Tihle lidé velmi dobře vědí, jak manipulovat s davem. Zkuste se dostat na takzvanou. svobodnou tribunu, která má být - jak říkají - přístupná každému. Každý prý má právo z ní promluvit. Vůbec vás tam nepustí,“ myslí si starší a zkušenější pan Anton.

Nová vláda bude pouze přechodná

Devětatřicetiletý Arsenij Jaceňuk, který je čelným představitelem opoziční strany Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové, prohlásil, že tato vláda, která zemi povede do předčasných prezidentských a parlamentních voleb, bude vládou kamikadze.

Arsenij Jaceňuk mluví k davu na náměstí Nezávislosti | Foto: Reuters

Program budoucí vlády shrnul do pěti bodů: stabilizace finanční a politické situace v zemi, uzavření smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem, vyšetření zločinů spáchaných při útocích proti demonstrantům, reforma ministerstva vnitra a podpis asociační smlouvy s Evropskou unií.

Mezi dalšími navrženými kandidáty na ministerská křesla je například jeden z organizátorů protivládních protestů Dmytro Bulatov, kterého v lednu unesli a po dva týdny mučili neznámí útočníci. Vést by měl ministerstvo mládeže a sportu.

Nepokoje na Ukrajině trvají tři měsíce. Lidé začali proti vládě demonstrovat kvůli tomu, že zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Násilí vyvrcholilo zhruba před týdnem, kdy v ulicích Kyjeva přišly při protestech o život desítky lidí.

Do čela protikorupčního úřadu je navržena opoziční novinářka Tetjana Čornovolová, která se v prosinci rovněž stala obětí brutálního útoku neznámých lidí.

Za šéfa diplomacie je navržen Andrij Deščycja. Ministerstvo hospodářství by měl vést Ostap Semerak a resort financí Oleksandr Šlapak.

V čele vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany by měl stanout poslanec Andrij Parubij, známý jako „velitel Majdanu“, který má respekt i mezi nejradikálnějšími účastníky protestů.

„V pokladně není vůbec nic, proto musíme velmi rychle zformovat legitimní vládu, kterou svět uzná,“ řekl v proslovu na náměstí Nezávislosti Parubij.

Ze zahraničí přicházejí nabídky pomoci

Do země po vzniku nové vlády odletí evropská delegace, která tam bude jednat o hospodářské pomoci. Unie požaduje, aby vláda dodržovala základní lidská práva a provedla hluboké ekonomické reformy.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní­ účet2000537915/2010
-
Člověk v tísni, Sbírka Pomoc Ukrajině93209320/0300; "DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

Kromě Evropské Unie nabízí pomoc také Česko, které vyšle dva letecké speciály pro 24 vážně zraněných Ukrajinců. Finanční pomoc nabízí také Británie. Na obnovu země chce Ukrajině poskytnout až 500 milionů liber. Na letošní a příští rok by ale potřebovala v přepočtu až 700 miliard korun.

„Myslím si, že vláda není sice ideální, ale je přijatelná. Je v ní zdravá rovnováha mladých tváří a zkušených politiků. Země je teď v situaci, kdy musí zastavit pseudorevoluční anarchii a proruský separatismus,“ zhodnotil bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko.

Bývalý prezident Viktor Janukovyč je stále na útěku. Ukrajina na něj vydala mezinárodní zatykač kvůli jeho podílu na zabíjení desítek lidí. Při bojích mezi policií a demonstranty minulý týden v Kyjevě zemřelo přes 80 lidí a několik stovek bylo zraněno.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme