Španělé po dvanácti letech otevírají jeskyni Altamira

Jedna z nejcennějších památek pravěkého umění, španělská jeskyně Altamira, se po letech znovu přivítá běžné návštěvníky. Dvanáct let do ní totiž kvůli ochraně unikátních maleb pravěkých lidí mohli jen vědci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresba bizona z jeskyně Altamira

Kresba bizona z jeskyně Altamira | Foto: Wikipedia

Altamira se otevře veřejnosti vždy jednou týdně na 37 minut a jen pro pět návštěvníků, kteří si budou muset obléci speciální kombinézy, roušky a návleky. Zaměstnanci pak budou průběžně kontrolovat klima v jeskyni.

Jeskyně se svou unikátní kolekcí pravěkých nástěnných maleb se veřejnosti zpřístupní po dvanácti letech. V roce 2002 totiž byla kvůli mikroorganismům, které se v ní začaly množit, pro veřejnost uzavřená a mohli do ní jen vědci.

Přehrát

00:00 / 00:00

S profesorkou Milenou Bartlovou z VŠUP mluvil Jiří Chum

Běžní návštěvníci si mohli prohlédnout jen kopii jeskyně v areálu zdejšího muzea. Nyní správci plánují zkušební prohlídky.

V průběhu prohlídek budou probíhat měření, zda přítomnost návštěvníků neovlivňuje teplotu vzduchu a skal, vhkost, mikrobiologickou kontaminaci, množství radonu a dalších prvků.

„Bude se to teprve zkoušet. Ale je pravda, že uzavírat všem návštěvníkům něco tak nevýslovného si nebylo možné dovolit trvale. Proto zavedli takový režim, který je tak omezený, že se tam stejně skoro nikdo nedostane,“ upozorňuje profesorka Milena Bartlová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Kresby jsou staré až 35 tisíc let

Stáří nástěnných maleb v Altamiře se odhaduje na 13 až 35 tisíc let. Pravěcí tvůrci na stěny jeskyně vymalovali stáda bizonů, koní, jelenů, lidské postavy i záhadné symboly.

Za dochování vděčí kresby prostředí i náhodě. „Jsou v jeskyni, kam nikdo nelezl do doby, než byla objevena koncem 19. století. Pravěcí lidé pravděpodobně malovali mnohem víc, jenže všechno to bylo na materiály, které se nedochovaly. Tohle se dochovalo proto, že to je v takovém zcela uzavřeném prostředí,“ říká Milena Bartlová.

Jiří Chum, Veronika Neprašová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme