Velké Dářko lemuje nová naučná stezka. Zájemce seznámí s unikátní oblastí rašelinišť

Národní přírodní rezervací Velké Dářko vede nová naučná stezka. Tříkilometrová trasa lemovaná naučnými tabulemi zavede turisty k dvanácti významným lokalitám. Uvidí například mechové slatiniště, mokřady nebo vzácnou borovici blatku a jedinečné luční společenstvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naučná stezka Dářko

Naučná stezka Dářko | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Támhle je poutač a po celé stezce je značení,“ ukazuje Petr Dvořák, který u Velkého Dářka provozuje občerstvení k novým barevným panelů plným rostlin a živočichů. On sám má les kolem vodní plochy projitý několikrát.

Na novou stezku už podle jeho pozorování letos vyšlápli první turisté. „O víkendech, když je pěkně, tak už teď se tady pohybuje spousta lidí,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní přírodní rezervací Velké Dářko vede nová naučná stezka. Na procházku vyrazila redaktorka Hana Mikulincová

Jedním z tvůrců nové trasy je lesník ze správy chráněné krajinné oblasti žďárské vrchy Zdeněk Záliš.

„Naučná stezka je o dářských rašeliništích,což jsou unikátní rašeliniště nejenom v rámci vysočiny, republiky, ale dokonce i v rámci celé Evropy, protože toto místo bylo zařazené mezi evropsky významné lokality,“ popisuje.

Na stezce je 12 zastávek, na které se podle něj turisté dozví jak rašeliniště vznikla, jaká je jejich geologie, co tady žije a roste a zabrousí se i do historie, jak se využívala rašeliniště pro těžbu rašeliny, kterou se dříve topilo.

Nejzajímavějším stromem rašelinišť je borovice blatka, na vysočině roste jenom tady. Lidé mohou také pozorovat třeba mravence rašelinného, vážky, motýly nebo obojživelníky.

Velké Dářko | Foto: Hana Mikulincová

„Jedním z nejvzácnějších zástupců z řady fauny je vážka jasnoskvrnná, druh velice vzácný a chráněný v celé Evropě. A druhým je skokan ostronosý. Vyznačuje tím, že samci jsou v době páření blankytně modří, takže je nejde s jiným druhem splést,“ popisuje a dodává, že je osobně viděl. „Hlavně na jaře je to zážitek.“

V létě na stezce přibudou ještě speciální chodníky, po kterých se lidé projdou až do nitra rezervace. Zblízka si tak prohlédnou třeba rašeliniště, jejichž stáří je odhadováno na 12 280 let.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme