O rekonstrukci Horního nádraží v Karlových Varech se může rozhodnout už letos

Horní železniční nádraží v Karlových Varech patří mezi nejhorší v republice. Rekonstrukce areálu měla už před lety zajistit italská soukromá firma. To se ale nestalo, a vysloužilé drážní budovy hyzdí lázeňské město dodnes. Dráhy chtějí letos budovu převést na SŽDC, teprve pak by se mohlo začít s rekonstrukcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současná podoba Horního nádraží v Karlových Varech

Současná podoba Horního nádraží v Karlových Varech | Foto: Radim Jehlík

„Jsem na to zvyklý celý život, tak mi to nepřijde. O rekonstrukci už se mluví řadu let, ale zatím se nic neděje. Vzhledem k tomu, že tady je spousta cizinců, Rusáci, Němci a tak dále, je to lázeňské město, tak je to hodně špatná vizitka,“ myslí si Daniel z Karlových Varů, který jezdí z Horního nádraží pravidelně, hlavně na běžky do Krušných hor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odkládané rekonstrukci Horního nádraží v Karlových Varech natáčel Zdeněk Trnka

„Nádraží by to chtělo nové, už ho slibují hodně dlouho. Kolik let už je to v takovém dezolátním stavu,“ přidává se paní Jana, která přijela ze Žlutic.

Paní Vlasta přijela do lázeňské metropole až ze severočeského Rumburku a ze stavu nádraží je zděšena. Podle ní se na severu České dráhy o železniční stanice starají lépe.

ČD převede budovu na SŽDC

Na zchátralém karlovarském nádraží není v provozu restaurace ani společenská místnost. Záchody ale fungují a všude se uklízí. České dráhy původně chtěly železniční stanici opravit, aktuálně ji ale hodlají převést na Správu železniční dopravní cesty.

„Jak demolici, tak výstavbu nové výpravní budovy v Karlových Varech už nebudou zajišťovat České dráhy, ale státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Původní termín převodu budovu na SŽDC byl k 1. 1. 2014, zatím je termín odložený. Mělo by se tak stát v prvním pololetí roku,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Nástupiště Horního nádraží v Karlových Varech | Foto: Radim Jehlík

Situaci hlavní železniční stanice krajského města vnímá i náměstek hejtmana za sociální demokracii Petr Navrátil. Podle něho chce kraj pomoci slibovaný převod areálu urychlit. I kvůli možnosti využití evropských dotací.

„My samozřejmě budeme apelovat na parlament i na vládu, aby tento převod byl uskutečněn co nejrychleji, protože to je jediná podmínka pro to, aby nádraží vůbec bylo opraveno. A pokud by to bylo provedeno hodně brzo, tak výběrové řízení je hotové a mohlo by se na to čerpat možná ještě v tomto plánovacím období,“ říká náměstek Navrátil.

O budoucnosti Horního nádraží se letos možná už konečně rozhodne. Řada cestujících ale zůstává skeptická. „To už bylo v novinách tolikrát psané a slibované. Jestli s tím něco už konečně udělají, to nevím, ale bylo by to dobře, Vary by si to zasloužily,“ dodává paní Jana.

Zdeněk Trnka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme