Novým olomouckým primátorem je dosavadní náměstek Martin Major

Olomoučtí zastupitelé zvolili novým primátorem města Martina Majora z ODS. Dosavadní náměstek vystřídal stranického kolegu Martina Novotného, který dal přednost práci poslance. Proto dnes na funkci primátora rezignoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový primátor Olomouce Martin Major (ODS)

Nový primátor Olomouce Martin Major (ODS) | Zdroj: ČTK

Novotný tak splnil povolení slib, že nebude kumulovat funkce. Ve vedení města byl dvanáct let, z toho osm let primátorem.

Podle koaliční smlouvy křeslo primátora patří ODS, a jednání o Novotného nástupci tak nebyla složitá.

Pro Majora dnes hlasovalo 23 ze 43 přítomných zastupitelů. Jeho kandidaturu kromě ODS podpořily také koaliční strany KDU-ČSL a TOP 09, proti byli naopak zastupitelé opoziční ČSSD a KSČM.

Čtyřiatřicetiletý Martin Major měl jako náměstek primátora osm let na starosti městské investice. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého.

Primátor bude usilovat o zřízení jednoho volebního obvodu ve městě

V nové funkci se chce zaměřit například na zlepšení podmínek pro občany na obou centrálních náměstích nebo na vybudování nových parkovišť na sídlištích. Bude se taky snažit přesvědčit ostatní politické strany v zastupitelstvu o výhodách zřízení jednoho volebního obvodu v Olomouci.

„Co je možná pro mě nejdůležitější, je jakási změna dosavadního trendu, kdy bych chtěl sjednotit volební obvody na území města Olomouce do jednoho velkého obvodu. Myslím si, že současná spolupráce s komisemi městských částí vybízí k tomuto kroku,“ řekl nový primátor.

Jeho předchůdce Martin Novotný se v loňských předčasných volbách se dostal do sněmovny jako jediný z olomoucké kandidátky ODS. Letos v lednu byl pak na kongresu v Olomouci zvolen místopředsedou strany. Zároveň chce dál být olomouckým zastupitelem a neuvolněným radním.

Tomáš Minarčík, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme