Šéf autonomní vlády na Krymu žádá Putina o pomoc, Moskvu situace extrémně znepokojuje

Předseda autonomní vlády na ukrajinském Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že převzal velení policejních a bezpečnostních sil. Zároveň požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o spolupráci při zabezpečení pořádku na území poloostrova. Moskva zatím na žádost oficiálně nereagovala, vyjádřila ale „extrémní znepokojení“ ze současného dění na Krymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V centrum Simferopolu se pohybuje i skupina ozbrojenců s vlajkou sovětského válečného námořnictva

V centrum Simferopolu se pohybuje i skupina ozbrojenců s vlajkou sovětského válečného námořnictva | Zdroj: Reuters

"S vědomím své odpovědnosti za životy a bezpečnost občanů žádám ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc se zajištěním míru a klidu na území autonomní republiky Krym," uvedl Aksjonov v prohlášení.

Oznámil také, že přebírá velitelské pravomoci nad veškerými bezpečnostními složkami na poloostrově, od policie před pohraničníky, kontrarozvědku až po námořnictvo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo na Krymu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

"Kdo toto nepřijímá, toho prosím, aby službu opustil," dodal krymský premiér. Zatím tak učinil velitel policie v Sevastopolu.

Rusko dnes oznámilo, že je vývojem na Krymu "extrémně znepokojeno". Podle tamního ministerstva zahraničí vývoj událostí svědčí o snaze kyjevských politiků situaci na poloostrově destabilizovat. Moskva také varovala Kyjev před nezodpovědnými kroky.

Ruské tiskové agentury RIA Novosti a Interfax před tím citovaly nejmenovaného představitele Kremlu, podle kterého Rusko žádost krymského premiéra o pomoc ignorovat nebude a záležitost prověří.

Kyjev podle Aksjonova není schopný zajistit bezpečnost, protože po Krymu se pohybují neznámí ozbrojenci, kteří obsadili například tamní letiště. Spekuluje se ale o tom, že muži v neznačených uniformách jsou příslušníci ruských jednotek.

Spojené státy varují Rusko před možným porušováním ukrajinské suverenity

Číst článek

Kromě bezpečnostních záležitostí chce předseda autonomní vlády kontrolovat i výběr daní, což už je jen krok od vyhlášení nezávislosti na Kyjevě.

Nový muž v čele Krymu má podporu regionálního parlamentu. V něm mají pohodlnou většinu proruští separatisté, zástupci krymských Tatarů totiž odmítají jednat v budově obsazené neznámými ozbrojenci. Ti mají podle svědků podobnou výzbroj a výstroj jako muži na letištích. V sídle parlamentu jsou ale údajně na pozvání předsedy shromáždění.

Kyjev vyhlásil pohotovost ukrajinské armády na Krymu

Napjatá situace na Krymu tak dále eskaluje. Nové vedení Ukrajiny sice oznámilo, že nebude na provokace Rusů na tomto autonomním poloostrově vojensky reagovat, ministerstvo obrany ale podle agentury Reuters uvedlo armádu v oblasti do pohotovosti.

Krym také opět uzavřel svůj vzdušný prostor. Ještě ráno byla nad poloostrovem vidět letadla, teď se mu vyhýbají. Včera narušilo krymský vdušný prostor deset ruských bojových vrtulníků, které přistály v Sevastopolu. Na Krym údajně dorazilo i 13 iljušinů, v nichž mělo být 2000 ruských výsadkářů. Kyjev tvrdí, že Rusko už v posledních dnech přemístilo do oblasti 6000 vojáků.

Americký prezident Barack Obama pochválil ukrajinské vedení za zdrženlivost v současné napjaté situaci a po zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se zabývala děním na Krymu, varoval Moskvu, že jakákoliv intervence na Ukrajině nezůstane bez odezvy. Blíže ale nic nespecifikoval.

Krym | Foto: Český rozhlas

ČTK, Ondřej Bouda, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme