Uherskohradišťská mapa kriminality ukazuje počet i místo trestných činů ve městě

Jak bezpečná je obec nebo město, ve kterém žijete? V Uherském Hradišti dá odpověď na tuto otázku elektronická mapa kriminality. Obyvatelům přesně ukáže místa, kde a kdy někdo spáchal přestupek či trestný čin a jaký. Město dokonce za systém dostalo Cenu ministerstva vnitra za inovaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uherské Hradiště náměstí

Uherské Hradiště náměstí | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Takzvanou elektronickou analýzu bezpečnosti města vymysleli uherskohradišťští informatici. Kdokoli si může mapu prohlédnout a projít na stránkách města, radí tajemník radnice Josef Botek.

„Zjistí, ve které části města jsou jaké přestupky páchány, zda třeba v jeho okolí kde bydlí, jsou třeba krádeže nebo třeba znečišťování veřejného prostranství. Senioři se tak třeba můžou vyhnout některým místům, která jsou pro ně nebezpečná.“

Mladší muž oslovený na náměstí v Uherském Hradišti o možnosti podívat se na elektronickou mapu bezpečných i kritičtějších míst neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uherskohradišťskou mapu kriminality se zajímal reportér Pavel Sedláček

„Myslím, že Hradiště je bezpečné město, snad někdy s výjimkou, když se konají diskotéky. Tam je možná někdy problém večer, ale jinak si myslím, že tady ty lokality jsou jako naprosto v pohodě,“ míní mladý hradišťský občan.

Přesto mapa na některá kritická místa podle Josefa Botka ukazuje. „Hodně přestupků je kolem autobusového nádraží - konzumace alkoholu, znečišťování veřejného prostranství. Zvýšený počet je taktéž ve Smetanových sadech a před Klubem kultury, kdy třeba končí diskotéky nebo plesy,“ upřesňuje tajemník.

Elektronická analýza bezpečnosti má samozřejmě ještě jeden podstatný rozměr. Státní i městská policie dokonale zmapuje krizová místa a může tomu následně přizpůsobit četnost kontrol v dané lokalitě, jejich čas i způsob.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme