Obce i plzeňské hejtmanství trvají na dělení Brd podle historických hranic

V Brdech stále doutná spor ohledně krajských hranic po zrušení vojenského újezdu. Situaci také zkomplikovala nová vláda, která návrh na zrušení újezdu stáhla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský prostor

Vojenský prostor | Foto: Lukáš Milota

Plzeňský a Středočeský kraj se dál přou o budoucnost Brd po zániku vojenského újezdu. Středočeši původně požadovali, aby celé území připadlo jim. Nově starostové i středočeské hejtmanství navrhují újezd zachovat.

Naproti tomu brdské obce v Plzeňském kraji stále trvají na tom, aby byl újezd po zrušení rozdělen mezi Plzeňský a Středočeský kraj podle historických hranic.

Nejistotu mezi starosty vyvolala i nová vláda, která plán na zrušení vojenského újezdu stáhla z projednávání ve Sněmovně. Kvůli budoucnosti Brd se starostové dotčených obcí v Plzeňském kraji setkali s vedením svého hejtmanství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Brdech mapoval Lukáš Milota

„Nebyli jsme iniciátory zrušení újezdu, s tím přišla armáda, my jsme navrhli, aby tu vznikla chráněná krajinná oblast,“ zdůraznil starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek zvolený za STAN.

Kromě ochrany krajiny chtějí obce zajistit také zdroje pitné vody v Brdech a protipovodňová opatření.

„Při posledních deštích se Klabava dost rychle vylila z břehů a my nebyli účinně varováni, nejsou tam opatření, která by nás ochránila. Voda vytekla z vojenského újezdu, jsme rukojmí toho pohoří a nemůžeme do něj nijak zasahovat,“ připomněl starosta Strašic Jiří Hahner z ODS

Nový plzeňský hejtman Václav Šlajs z ČSSD zopakoval, že Plzeňský kraj stanovisko obcí podporuje.

„Věřím, že zdravý rozum zvítězí, a vojenský újezdu bude zrušen a místo něj vznikne chráněná krajinná oblast.

O tom nechce středočeský hejtman Josef Řihák z ČSSD ani slyšet. Kraj spolu s městem Příbram, pod kterou dnes újezd patří, původně požadoval, aby celý újezd po zrušení připadl Středočechům.

Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek v tom postrádá logiku. „Jestliže je újezd zrušen, musí se rozdělit do katastrů obcí," říká.

Nově středočeský hejtman Řihák spolu s dalšími obcemi žádají újezd zachovat. Chtějí tak prý ochránit zdroje pitné vody a přírodu. Upozorňují také na nebezpečí z nevybuchlé munice a zdůrazňují, že názory plzeňského a středočeského hejtmanství na dělení Brd se liší a zrušení poškodí vztahy mezi kraji.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme