Správní radu VZP povede hejtman Vysočiny Běhounek

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) má nového předsedu. Stal se jím její dosavadní místopředseda Jiří Běhounek (ČSSD), který je zároveň hejtmanem Kraje Vysočina. Členové rady ho zvolili jednomyslně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD)

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V třicetičlenné správní radě je dvacet členů nových. Mezi nimi jsou nyní například exministři zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a noví ministerští náměstci Josef Vymazal, Tom Philipp a Lenka Teska Arnoštová.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který dnes části jednání přihlížel, potvrzuje jednomyslné zvolení Běhounka silný mandát předsedy i to, že správní rada cítí, že je třeba rychle pracovat a řešit problémy, které financování zdravotnictví i VZP má.

Rada VZP jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu. Do třicetičlenné správní rady volí 20 zástupců Poslanecká sněmovna a deset jmenuje ministr zdravotnictví.
Zdroj: ČTK

Čenové správní rady i ministr si dnes od ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka vyslechli zprávu o hospodaření za rok 2013. Šéf resortu zdravotnictví s ní byl poměrně spokojený.

„VZP přežila ten loňský rok, který byl opravdu docela drastický, v relativně slušné kondici. Všichni předpokládali, že schodek bude v řádu několika miliard, a čísla pana ředitele Kabátka, že skončili na zhruba na 900 milionech, jsou v rámci toho velkého obratu velmi dobrá,“ poznamenal Němeček.

Kabátek správní radu informoval také o kauzách, které VZP řeší, včetně projektu IZIP a smlouvy s Protonovým centrem. Do příštího jednání správní rady, které bude 31. března, dostanou prý všichni její členové potřebné materiály pro rozhodování.

ČTK, Český rozhlas, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme