Muže, který řídil na Ostravsku obchod s heroinem, poslal soud na sedm let do vězení

Krajský soud v Ostravě uložil zatím nepravomocné tresty členům gangu, který v regionu obchodoval s tvrdými drogami. 53letý kosovský Albánec Muhamed Gutiqi prodával spolu se svými sedmi komplici heroin v barech a hernách. Senát mu nakonec vyměřil relativně nízký trest sedm let, pomohl totiž s usvědčením spolupachatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovský Albánec Muhamed Gutiqi byl za prodej drog odsouzen k sedmi letům vězení

Kosovský Albánec Muhamed Gutiqi byl za prodej drog odsouzen k sedmi letům vězení | Zdroj: ČTK

Za výrobu heroinu byl Muhamed Gutiqi odsouzen už v roce 2009. Krátce po návratu z vězení vyzvedl ze své tajné schránky zásobu drogy a znovu se pustil do obchodování.

Spolu s komplici heroin nejčastěji nabízel na proslulé Stodolní ulici. Rukama mu údajně prošly více než tři kilogramy heroinu v hodnotě přesahující dva miliony korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval reportér Stanislav Janalík

Původně Gutiqimu hrozilo až 18 let za mřížemi. Díky spolupráci s policií ale dostal výrazně nižší trest než jeho dva nejbližší komplicové.

„Dostal snížený trest, a to vzhledem k tomu, že s orgány činnými v trestním řízení již od počátku spolupracoval. V podstatě umožnil obžalování a odsouzení celé řady dalších spoluobžalovaných, a to nikoliv jenom v této části věci, ale i ve druhé fázi, která bude teprve u soudu projednávána,“ vysvětluje státní zástupkyně Daniela Srbová.

Gutiqi i jeho žena, která drogy ředila, dostali sedm let. Nejvyšší, jedenáctileté tresty dostali dva Albánci. Ti dováželi ze Švýcarska a Polska drogy do České republiky. Rozsudek ale zatím není pravomocný. Žalobkyně spolu s většinou odsouzených využila lhůtu pro odvolání.

Gutiqi bude svědčit v další kauze

„Je třeba přezkoumat písemné vyhotovení rozsudku a zejména u některých obžalovaných se mi zdají poněkud nízké uložené tresty vzhledem k tomu, že ti se také do distribuce heroinu zapojili,“ přibližuje Srbová.

Proti rozsudku se neodvolal pouze Čech Aleš Ditrich, který dostal podmínku. Zbylí dealeři dostali po třech a čtyřech letech. Čtveřice Albánců navíc bude po odpykání trestu vyhoštěna z České republiky.

Lhůtu pro odvolání využil i Naser Šerifi. „Byl uložen tříletý trest odnětí svobody, což považujeme ve srovnání s ostatními tresty za úspěch, ačkoli můj mandant se k vytýkané trestné činnosti nezná, a tím také lze odůvodnit jím podané dovolání,“ potvrzuje obhájce Stanislav Brtník.

Muhamed Gutiqi před soudem stane ještě jednou, až bude svědčit proti další skupině kosovských Albánců, která pašovala kokain z Polska do Vídně.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme