Vitásková tvrdí, že vedení ERÚ chtějí převzít zájmové skupiny. Urban to popírá

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková obvinila poslance ČSSD Milana Urbana z toho, že chce předat vedení úřadu do rukou zájmových skupin. O to se měl údajně pokusit svým návrhem na změnu struktury vedení ERÚ. Podle něj by měla úřad nově vést pětičlenná rada složená z odborníků v oblasti s desetiletou praxí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Zdroj: ČTK

Podle Aleny Vitáskové chtějí přes návrh poslance Urbana zájmové skupiny ovládnout ERÚ, aby nemohlo dojít k dalšímu snížení cen energií.

Impulz k jejímu sesazení je podle Vitáskové dán také plánem úřadu převzít i vodárenský sektor. Předsedkyně ERÚ také tvrdí, že ji Milan Urban vydíral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Argumenty poslance ČSSD Milana Urbana a mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky zazněly v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„V této souvislosti jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána za mou podporu biometanu. On na oplátku nabízel zapomenout na radu,“ uvedla dnes Vitásková.

Bývalý ministr mimo jiné navrhuje, aby v čele úřadu bylo pětičlenné vedení, kde by radní po roce rotovali ve funkci předsedy. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci.

Veškeré argumenty, které od Vitáskové zazněly, označil Urban za drzost. „Ten návrh je kritizován paní Vitáskovou jenom z toho pohledu, že se možná obává, že by neobstála v odborných testech, které bude provádět vláda,“ řekl.

Alena Vitásková dnes odeslala dopis adresovaný premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), ve kterém ho žádá o nápravu. V dopise píše, že jde o pokus ovládnout úřad a destabilizovat energetický trh. Urbanův návrh podle ní také odporuje evropským směrnicím.

Také tento argument Urban popřel. „Samozřejmě sněmovna neschválí něco, co je v rozporu s Evropskou unií,“ podotkl.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme