Mrakodrapy na Alexanderplatzu? Plánovaná výstavba rozděluje Berlíňany

Už v příštím roce by se na vyhlášeném náměstí v centru východního Berlína měl začít stavět obytný dům vysoký 150 metrů. Berlín se kvůli němu opět rozdělil na dvě poloviny. Tentokrát ne na východní a západní, ale na odpůrce a příznivce záměru architekta Franka Gehryho, autora také pražského Tančícího domu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světovost zatím Alexanderplatzu dodávají jenom tyhle hodiny se světovým časem

Světovost zatím Alexanderplatzu dodávají jenom tyhle hodiny se světovým časem | Foto: Klára Stejskalová

Podle aktuálního rozhlasového průzkumu stanice Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) je 44 procent obyvatel Berlína pro stavbu, 46 procent proti.

V projektu se počítá s 300 byty od garsonek po luxusní střešní byty. Má jít o jedny z nejdražších v Berlíně. Místní se proto bojí, že náměstí přijde o svůj „lidový charakter“.

Komplex od architekta, který se proslavil Guggenheimovým muzeem ve španělském Bilbau, by měl vypadat jako Rubikova kostka při otáčení.

Náměstím Alexanderplatz projde za den deset tisíc lidí, je to křižovatka městské hromadné dopravy i centrum setkávání. Hrají tam kapely a vystupují pouliční umělci. Mnohokrát do roka se tu konají velké trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané výstavbě na Alexanderplatzu natáčela zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Klára Stejskalová

„Je to pro nás důležité místo, ty hodiny se světovým časem,“ říká mladá žena. Na mysli má takzvané Hodiny světa z roku 1969, které ukazují čas na různých místech zeměkoule. V jejich horní části je pak rotující sluneční soustava.

Podle ženy, která vyrůstala v tehdejší východní části Německa, bylo dříve náměstí hezčí. „Nejezdily tu tramvaje. Pak jsou tu ty hodiny, to místo setkání. Je to to nejlepší místo, má svůj charakter,“ dodává další z žen pohybujících se na náměstí, kterému místní neřeknou jinak než „Alex“.

První návrhy udělat z Alexu jakýsi berlínský Manhattan padly už před 21 lety. Tehdy architekt Horst Kollhoff počítal se stavbou deseti až 15 mrakodrapů.

Pohled na Tančící dům | Foto: Jolana Nováková

Existoval už celkový projekt, k realizaci z nejrůznějších důvodů nedošlo. Tentokrát jsou už přípravy dál.

Náměstí rozhodně ani v současnosti není centrem s historickými budovami. Betonová kostka nákupní galerie Kaufhof tam sousedí se skleněným asi 30 patrovým kvádrem hotelu Park -Inn. Na druhé straně náměstí další krychle a kvádry.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme