Na karnevalu v brazilském Riu předvedly školy samby fotbal i formuli

Světová metropole karnevalu, brazilské Rio de Janeiro, má před sebou ještě jednu noc plnou samby. V hlavní soutěži už jsou ale karty rozdané. Dalších šest škol samby předvedlo svá vystoupení a teď budou čekat na verdikt. Letos se několik z nich snažilo zaujmout tím, co je pro Brazílii typické. A také tím, co tuto tropickou zemi proslavilo ve světě stejně jako karneval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové defilé školy Imperatriz otevírá mistr freestylu s kopacím míčem Fernando Pitt

Fotbalové defilé školy Imperatriz otevírá mistr freestylu s kopacím míčem Fernando Pitt | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Siréna právě oznamuje začátek defilé další školy samby. Chlapci poskakují v kostýmech stejně jako fotbalisti, než vyběhnou na trávník.

Fernando Pitt, brazilský mistr žonglérství s fotbalovým míčem, děkuje z prvního alegorického vozu prezidentovi školy, že může vystupovat na sambodromu.

Je jasné, že škola Imperatriz si připravila defilé na téma fotbal. Na tribunách sambodromu ho bude sledovat 75 tisíc diváků - zhruba stejně, jako je kapacita místního stadionu Maracaná, kde bude 13. července finále mistrovství světa ve fotbale.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na karnevalu v brazilském Riu de Janeiru natáčel zpravodaj ČRo v Jižní Americe David Koubek

Jedna žena na začátku průvodu školy Tijuca je dojatá hned třikrát. Už jen vystoupit na sambodromu se svou školou samby je podle ní obrovský zážitek. Další dojetí přináší pocta brazilskému jezdci formule 1 Ayrtonu Sennovi, kterou tu dnes škola předvedla. A třetí důvod je ten, že se jmenuje Rosemary Sennová.

Jeden z alegorických vozů tak byl ve tvaru formulového pit stopu, a kolem dalšího dokonce jezdila skutečná formule, i když to byla jen motokára. A z posledního stříkalo šampaňské.

S rozedněním končí na sambodromu další karnevalová noc, škola samby Tijuca zpívá vítězný pokřik. O tom, která nakonec vyhraje, se teprve rozhodne, ale všichni mají zkrátka radost z toho, že mohli vystoupit.

Pocta Ayrtonu Sennovi a opravdová minikára na alegorickém voze | Foto: David Koubek

Zvětšit mapu

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme