O zákoně, který řeší kybernetickou bezpečnost, poslanci zatím nerozhodli

O novém zákonu, který řeší kybernetickou bezpečnost České republiky, poslanci zatím nerozhodli. Podle členů sněmovního výboru pro obranu si zákon zaslouží důkladné projednání. Norma má mimo jiné pomoci předcházet útokům na mobilní sítě nebo internet a ochránit kritickou infrastrukturu před narušením, které by vedlo k poškození nebo ohrožení zájmů České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna pořádá den otevřených dveřích

Poslanecká sněmovna pořádá den otevřených dveřích | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy výboru za hnutí Úsvit Davida Kádnera je zákon tak zásadní, že nelze jeho projednání uspěchat.

„Je velmi důležitý, protože se budeme víc a víc potýkat právě s útoky přes kybernetiku. Do budoucna se bude muset tato služba víc a víc vyvíjet. Na to nebezpečí, které je teď většina nevnímá, kdy je všechno přes telefony a počítače, bychom měli být připraveni,“ tvrdí Kádner.

„Základním cílem je zabezpečit infrastrukturu, zejména kritickou infrastrukturu, a významné informační systémy,“ říká Radomír Valica, ředitel právně-legislativního odboru Národního bezpečnostního úřadu a doplňuje:

„V současnosti se velké množství agendy státu odehrává prostřednictvím informačních a komunikačních systémů, kdy stále více věcí veřejné správy je v podstatě online, a musíme zabezpečit infrastrukturu státu a fungování těchto služeb, které jsou poskytovány online.“

Nová pravidla se zaměřují hlavně na informační systémy, jejichž napadení by znamenalo ochromení státu. Jde o vůbec první celistvou právní úpravu této oblasti.

Zákon také definuje takzvaný stav kybernetického nebezpečí, při kterém by mohlo dojít k ohrožení zájmů České republiky. Stav kybernetického nebezpečí vyhlašuje předseda vlády, do 24 hodin ho pak musí schválit i vláda.

Za neoznámení útoku hrozí sankce

Nový zákon připravený Národním bezpečnostním úřadem počítá třeba i s pokutou 100 tisíc korun za neoznámení kyberútoku. Sankce jsou ale podle šéfa NBÚ Dušana Navrátila až krajním řešením.

„Samozřejmě to jsou už ty krajní částky. My ve své filozofii vycházíme z toho, že se především snažíme komunikovat s příslušnými subjekty a daří se nám to a chceme především dobrovolnou spolupráci,“ vysvětluje Navrátil a dodává:

„Samozřejmě pokud jsou tam nějaké povinnosti, tak musíme dát i nějaké sankce. Dali jsme tam pokuty, které jsou dle našeho názoru nízké a které budeme používat v krajním případě.“

Norma má rovněž zajistit lepší spolupráci mezi veřejnou správou a komerčními subjekty v boji proti internetovým pirátům.

Jana Čermáková, mta, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme