Karviná vzdala boj o peníze z EU na postavení průmyslové zóny Vagónka

Nezaměstnaností stíhaná Karviná se dočká průmyslové zóny Vagónka mnohem později, než doufala. Radnici totiž odradily přísné podmínky pro získání evropských dotací. Přitom právě nedostatek pracovních míst vede hlavně mladé lidi k tomu, že balí kufry a rodné město opouštějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demoliční čety srovnaly se zemí bývalou kolonii Vagonka

Demoliční čety srovnaly se zemí bývalou kolonii Vagonka | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

„Mému synovi je 20 let a chce jít do zahraničí, protože tady v okolí není práce. Jak pro mladé, tak ani pro ty starší,“ svěřuje se třiačtyřicetiletá Regina.

V kočárku houpe svého druhého, mladšího syna, a nechce, aby jí v dospělosti kvůli práci opustil i on. „Je to tu stále hezčí, ale pokud není práce, tak tady lidé nemůžou žít a musí za prací jinam,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematikou evropských dotací v Karviné se zabývala Andrea Čánová

Na pozemku zvaném Vagónka, kde v minulosti stály zchátralé domy, měla vyrůst průmyslová zóna. V menších továrnách tu měly najít práci desítky lidí. Radnice teď ale smělé plány brzdí, couvla od žádosti o evropské dotace.

„Dotační podmínky Evropské unie byly tak příkré a neustále se měnily, že opravdu nebudeme schopni třeba do dvou let vykoupit pozemky nebo do tří let zónu obsadit. Tím pádem bychom museli buď vracet dotaci, nebo bychom ji vůbec nedostali, a město si těch 20 až 40 milionů dnes dovolit prostě nemůže,“ vysvětluje Šárka Swiderová z karvinského magistrátu.

Tento příklad ukazuje, jak mohou být paradoxně evropské dotace pro některé radnice vlastně příliš drahé. Magistrát teď chce najít podnikatele, který by na místě postavil třeba menší halu a přípojky na elektřinu nebo plyn si zařídil sám.


Zvětšit mapu

Andrea Brtníková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme