Letitá lípa v Jihlavě víří emoce. Ekologové za strom bojují, obyvatelům vadí

Stoletá lípa v Jihlavě víří emoce mezi místními i ekology. Pokácet ji chtějí majitelé bytového domu v Mošnově ulici, kterým vadí, že z ní opadávají větve a lupení ucpává okapy. Na dnešek si pozvali dřevorubce, který ale kvůli nátlaku ochranářů strom neporazil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lípa

Lípa | Foto: Fotobanka stock.xchng

Lidé v Mošnově ulici si stěžují na opadávající větve a rozrůstající se kořeny, které narušují podezdívku.

„Kdyby ji někdo ošetřil, vždyť se podívejte, jak je zdivočelá. Ty rýny nám dělali vždycky čistě a říkali, když tam necháte lupeny, za rok můžete dělat nové rýny. A to jsou peníze. Všichni jsem řekli zlikvidovat, je nás tu celkem patnáct,“ říká jeden z mísních, Miloš Milhandl.

Strom je ale velmi cenný, říká vedoucí životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

„Ten strom je tady všude kolem, je to významná dominanta. Nic jiného takového tady není. Ekologická hodnota stromu bude v řádech stovek tisíc korun, možná, že se dostaneme i přes milion. Protože to je zdravý strom v prostředí, které je zpevněné. Strom má i jiné hodnoty, které jsou těžko vyčíslitelné,“ tvrdí.

Zástupci ekologického sdružení Arnika budou spolu s jihlavským magistrátem o záchranu lípy i nadále usilovat. Podle nich se po jejím skácení v lokalitě zhorší životní prostředí.

Jihlavský magistrát ale nemůže úředně pokácení stromu zabránit. Může ho pouze nedoporučit.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme