Češi i Slováci budou moci cestovat do Spojených arabských emirátů bez víz

Spojené arabské emiráty ruší pro Čechy od 22. března vízovou povinnost. Pouze s pasem budou moci zemi navštívit také občané dalších 12 států Evropské unie, včetně například Slovenska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Do Emirátů týdně odlétá zhruba 500 Čechů. Cestovní kanceláře si od zrušení vízové povinnosti slibují zvýšení zájmu o tuto destinaci.

„Jakékoli porušení jakýchkoli bariér pro cestovatele je vždycky příjemná věc. Pokud nemusíte 14 dní nebo tři týdny před cestou vyřizovat vízové formality, pokud za ně nemusíte platit, tak to samozřejmě destinaci zatraktivní. To je jedna strana mince, druhá strana mince je, že se dá prodávat v podstatě až do odjezdu,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Objem turismu do Spojených arabských emirátů se podle něj za rok zvýší o sedm až deset procent. O nárůst by se mohli postarat především lidé, kteří nejsou schopni plánovat dovolenou s delším předstihem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení vízové povinnosti mluvil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří

Víza dosud stála od 1600 do 2500 korun. Cena se odvíjela podle toho, jak rychle žadatel dokument potřeboval.

Navzdory snadnějšímu cestování ale Emiráty zřejmě nebudou tak navštěvované jako například Egypt. „Egypt je zcela výjimečná destinace, samozřejmě tomu může zčásti konkurovat, ale jenom zčásti, protože je to samozřejmě o jiných penězích,“ dodává Papež.

Spojené arabské emiráty mají více než 6 milionů obyvatel, tři čtvrtiny z nich jsou cizinci. Stát na jihovýchodě Arabského poloostrova u Perského a Ománského zálivu vznikl 2. prosince 1971, po vyhlášení nezávislosti na Británii.

Federaci dnes tvoří sedm emirátů: Abú Zabí, Dubaj, Adžmán, Fudžajrá, Rás al-Chajma, Šardžá a Umm al-Kuvajn. V čele stojí prezident volený z členů Nejvyšší rady, kterou tvoří vládci emirátů.

Země se za více než 40 let své existence stala jedním z nejdůležitějších ekonomických center Blízkého východu. Emiráty jsou také známé ambiciózními stavebními projekty.


Zvětšit mapu

Vladimír Kroc, krw, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme