Ministerstvo spravedlnosti prověří práci soudů při ukládání ochranné léčby

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup soudů při nařizování ochranného léčení. Ministryně Helena Válková z hnutí ANO oznámila kontroly poté, co se v médiích objevil případ plzeňského soudce. Ten v návalu další práce zapomněl rozhodnout o prodloužení ochranné sexuologické léčby nebezpečného devianta. Podobným způsobem pochybil ještě v dalších 16 případech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo spravedlnosti se při prověrce zaměří na předem vybrané soudy, které mají agendu ochranné léčby na starosti. Vznikne také speciální pracovní skupina, která se bude problémem zabývat.

„Asi se shodneme na tom, že hlavními cíli ochranného léčení by mělo být léčení duševní poruchy, kterou ten který pachatel trpí. Dále izolace společensky nebezpečného pachatele trestného činu, samozřejmě prevence opakování trestného činu a zařazení pacienta do běžného života,“ popsal plán ministryně Heleny Válkové mluvčí resortu Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prověrce ministerstva spravedlnosti natáčela redaktorka Věra Masopustová

„Ministerstvo spravedlnosti iniciuje vznik pracovní skupiny, zabývající se problematikou duševně nemocných osob a jejich ochranného léčení. Měli by tam být zástupci ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví, kanceláře veřejného ochránce práv a ministra pro lidská práva a rovné příležitosti.“

Za 17 ‚prošvihnutých‘ nařízení o prodloužení ochranné léčby bral chybující soudce pět měsíců plat snížený o deset procent.

„Jestli je to trest přiměřený, se obecně říct nedá. Záleží samozřejmě na tom, o jaké kárné provinění jde. Je to trest, který vyměřil kárný senát Nejvyššího správního soudu. Předpokládám, že je to adekvátní trest provinění, kterého se konkrétní soudce dopustil,“ je přesvědčený viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Soudce versus advokát

Někteří odborníci ale nepovažují desetiprocentní snížení platu na pět měsíců za adekvátní. Třeba šéf ústavně právního výboru poslanecké sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD srovnává postavení soudce a advokáta:

„V případě, že by se něčeho podobného dopustil advokát, který by v několika případech opožděně podal svému klientovi odvolání, který by nemohlo proběhnout, už by se loučil s možností vykonávat advokacii. Já trest za adekvátní skutečně nepovažuji.“

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme