Při střetech ve Venezuele byli zastřeleni dva lidé, zemřely jich už desítky

Dva lidé byli zastřeleni při střetu s opozičními demonstranty, kteří postavili barikádu na rušné třídě ve venezuelském hlavním městě Caracasu. Uvedl to dnes zástupce předsedy vládní Sjednocené socialistické strany Venezuely Diosdado Cabello, podle něhož přišli o život voják a motocyklista. Terčem násilí se v zemi podle odborů stává i stále více novinářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti požadující rezignaci socialistického prezidenta Nicoláse Madura již několik týdnů pořádají protestní shromáždění

Demonstranti požadující rezignaci socialistického prezidenta Nicoláse Madura již několik týdnů pořádají protestní shromáždění | Zdroj: Reuters

Demonstranti požadující rezignaci socialistického prezidenta Nicoláse Madura již několik týdnů pořádají protestní shromáždění a někde staví barikády. Za několik týdnů protestů přišlo o život nejméně 20 lidí.

Do caracaské čtvrti Los Ruices byli dnes povoláni vojáci. Nasadili slzný plyn a vodní děla proti několika stovkám demonstrantů, kteří postavili barikádu na místní rušné hlavní třídě. Podle Cabella odstřelovač zastřelil motocyklistu a příslušníka Národní gardy.

Vojákovu smrt potvrdil i starosta této části Caracasu. Další podrobnosti o okolnostech smrti obou lidí však nejsou známy.

Demonstranti požadují odstoupení prezidenta Nicoláse Madura. Původně pracoval jako řidič autobusu, poté se stal odborovým předákem. V politice je od roku 1999 – nejdříve jako poslanec, pak předseda parlamentu, ministr zahraničních věcí a nakonec jako prezident. Podle opozičních i provládních zdrojů patří mezi nejschopnější politiky z nejbližšího okruhu zemřelého prezidenta Huga Chavéze a je rovněž přívržencem bratří Castrů na Kubě.

Několikatýdenní demonstrace vyvolané hospodářskými problémy, nárůstem kriminality a korupcí představují nejhorší otřesy v zemi za posledních deset let. Nicméně jsou zatím relativně omezené a armáda podle všeho pevně stojí za Madurem, poznamenala agentura Reuters.

Od začátku protestního hnutí se 89 novinářů stalo terčem útoků ze strany bezpečnostních sil a některých radikálů, uvedlo dnes vedení odborové ústředny zaměstnanců tištěných periodik SNTP.

"Bezpečnostní síly musejí zaručit veřejný pořádek, nikoli napadat tisk a občany," řekl podle agentury AFP jeden místní fotoreportér, kterého prý 15. února zbili a okradli příslušníci zásahových jednotek.

Při demonstracích ve Vevezuele zemřelo za několik týdnu 20 lidí | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme