Chytré hodinky si oblíbili i Češi. Roste hlavně prodej levnějších typů

Hodinky, které fungují skoro jako mobilní telefon, se začínají objevovat i v Česku. Technické novince se daří i z ekonomického hlediska, což potvrzují čeští obchodníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operační systém Android se používá například v telefonech společnosti Samsung.

Operační systém Android se používá například v telefonech společnosti Samsung. | Zdroj: Reuters

Takzvané chytré hodinky, které se staly velkým hitem a přitahovaly pozornost médií na veletrhu v Barceloně, vypadají jako běžné náramkové hodinky.

Mají ale operační systém, jsou schopné například upozornit na příchozí hovory na mobilním telefonu nebo lze přímo přes ně funkce chytrého telefonu i využívat: přijímat a uskutečňovat hovory, psát SMS nebo využívat datové služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si Češi oblíbili chytré hodinky, zjišťovala Jitka Hanžlová

Obsahují také řadu dalších funkcí jako wi-fi, fotoaparát nebo přijímač GPS. Mohou mít i senzory, které sledují funkce těla svého nositele, a lidé je tak často využívají zejména při sportu.

Od loňského roku, kdy přišly na trh, navíc zlevnily. Například podle srovnávače cen Heureka.cz je průměrná cena chytrých hodinek v internetových obchodech 3100 korun.

Podle obchodníků pak mají lidé zájem spíše o levnější typy. Například podle Euronicsu se prodávají hlavně modely od dvou do čtyř tisíc korun. Datart zase připomíná, že průměrná cena chytrých hodinek klesá. Například cena aktuální verze hodinek Samsung je v tuto chvíli o 38 procent nižší, než byla v době uvedení na trh.

Jak dodala mluvčí e-shopu Alza.cz Šárka Jakoubková, chytré hodinky se možná v dohledné době stanou masovou záležitostí. Když totiž obchod snížil cenu u jednoho z modelů z původních osmi na tři tisíce korun, vyprodaly se všechny kusy během jediného dne.

Navíc se dá předpokládat, že jak se bude zlepšovat poměr mezi cenou a výkonem, poroste i zájem zákazníků. Letošní zkušenosti prodejců například v e-shopu Czc.cz tomu zatím nasvědčují.

Češi ovšem stále dávají přednost klasickým ručičkovým hodinkám. Podle údajů e-shopu Hodinky.cz tvoří ručičkové hodinky 70 procent prodaných modelů, digitální 30 procent. Zákazníci nejvíce preferují hodinky do ceny 1500 korun. Podle internetového hodinářství MiJa jsou stále oblíbenější větší hodinky s velkým ciferníkem.

A zajímavé je, že podle obchodníků roste také obliba kombinovaných modelů ručičkových a digitálních hodinek.

Jitka Hanžlová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme